Το παλιό με το νέο συνυπάρχουν πλέον στη χάραξη του τμήματος Γούρνες – Χερσόνησος στο ύψος των Αγριανών.
Η εκτέλεση των τεχνικών έργων για την κατασκευή του οδικού τμήματος,αποκάλυψε έναν μινωικό οικισμό, αλλά και πλήθος σημαντικών ευρημάτων, τα οποία στην πλειονότητα τους έχουν διασωθεί. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Βόρειου Οδικού Άξονα σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, προστάτευσαν τα αρχαιολογικά ευρύματα, ενώ ανέδειξαν των αρχαιολογικό πλούτο και την ιστορία της περιοχής.
Τα πράγματα βέβαια δεν ήταν έτσι πάντοτε, αφού στην αρχική φάση του έργου, η προσέγγιση ήταν διαφορετική. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το 1995 άρχισε η πρώτη εργολαβία στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου, ήταν γνωστό πως υπήρχαν αρκετά ευρήματα στην περιοχή.
Εκείνη την περίοδο ωστόσο δεν υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες κάποια ενασχόληση της Αρχαιολογίας. Όταν όμως άρχισε η δεύτερη φάση του έργου το 2014, υπήρξε αγαστή συνεργασία τεχνικών υπηρεσιών και αρχαιολογίας προκειμένου να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής.
Για να ολοκληρωθεί μάλιστα το παράπλευρο δίκτυο του δρόμου, το οποίο και παραδόθηκε πριν από μερικές ημέρες, θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες είτε να σκεπαστούν τα ευρήματα, είτε να καταστραφούν.
Έπειτα όμως από συνεννόηση των υπηρεσιών, υπήρξε μια ελαφριά παράκαμψη, προκειμένου να διατηρηθεί ο οικισμός και να τονιστεί η συνύπαρξη του παλαιού με το νέο.
«Παρά το γεγονός πως στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου έχουν δοθεί επιπλέον χρήματα που συνολικά αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ για ανασκαφές, νιώθουμε χαρούμενοι που αφενός έχουμε αναδείξει αυτό τον αρχαιολογικό πλούτο και αφετέρου δεν καταστρέψαμε έναν οικισμό που φαίνεται πως στην περίοδο του ήταν σημαντικός», αναφέρει ο διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του ΒΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης.
Ο διευθυντής επισημαίνει την πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε όλη αυτή την περίοδο με την Αρχαιολογία, ενώ δηλώνει την ικανοποίηση του για το ότι ούτε το έργο παρακωλύθηκε, αλλά ούτε και οι αρχαιότητες χάθηκαν.
Όπως εκτιμάται από την ως τώρα έρευνα, πιθανότατα ο οικισμός στην συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ σημαντικότερος απ’ ό,τι στο παρελθόν εικαζόταν, αφού βρέθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων σφραγίδες, κεραμικά και σκεύη αποθήκευσης.
Η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται και αναμένεται να δώσει πλούσια αποτελέσματα με δεδομένο ότι η περιοχή συνολικά βρίσκεται σε ρέμα όπου στο παρελθόν υπήρχε νερό, όπου ως σημείο ενδείκνυται για τη δημιουργία είτε οικισμών, είτε χώρων λατρείας, όπως έχει αποδειχθεί από παλαιότερες έρευνες.