Σύνοδος Κορυφής: Τα αγκάθια που απέτρεψαν τη συμφωνία στο Κάιρο

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σαββατιάτικη σύνοδος κορυφής στο Κάιρο για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα, τη διερεύνηση τρόπων για την κατάπαυση πυρός και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, το οποίο δεν συμμετείχε, όπως και οι ΗΠΑ.

Διατυπώθηκαν εκκλήσεις για εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη πλήρως αποκλεισμένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ζητεί να αναληφθεί άμεσα δράση για να τερματιστεί «ο εφιάλτης».

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι δυτικών και αραβικών χωρών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε τελικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσαν διπλωμάτες στο AFP, σύμφωνα με τους οποίους, οι συνομιλίες προσέκρουσαν σε δύο σημεία: «οι δυτικές χώρες ζητούσαν μια ξεκάθαρη καταδίκη της Χαμάς», που επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και τη διατύπωση έκκλησης για την απελευθέρωση των ομήρων, των περίπου 200 ανθρώπων που απήγαγε η οργάνωση.

Οι αραβικές χώρες αρνήθηκαν να περιλάβουν τα σημεία αυτά στην τελική ανακοίνωση και η σύνοδος ολοκληρώθηκε με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, στην οποία το Κάιρο κατήγγειλε «τη διεθνή σκηνή η οποία αυτές τις τελευταίες δεκαετίες απέδειξε την ανικανότητά της να βρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Γ.Γ.: Να τερματίσουμε τον εφιάλτη

Έπειτα από δύο εβδομάδες πολέμου «πρέπει να δράσουμε τώρα για να τερματίσουμε τον εφιάλτη», τόνισε κατά την έναρξη της συνόδου ο Γκουτέρες, την ώρα που σχεδόν 4.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με βάση τα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Από την ισραηλινή πλευρά περίπου 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Γκουτέρες επανήλθε στο «ευρύτερο πλαίσιο», κάνοντας λόγο για «56 χρόνια (ισραηλινής) κατοχής, χωρίς κάποιο τέλος εν όψει». «Αλλά τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταδικαστέα επίθεση της Χαμάς», η οποία «θα πρέπει να αφήσει αμέσως ελεύθερους και χωρίς όρους» τους ομήρους που κρατά.

Η Γάζα «έχει ανάγκη την παροχή μαζικής βοήθειας», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς μόνο 20 φορτηγά με βοήθεια κατάφεραν να εισέλθουν χθες από το πέρασμα της Ράφα στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της Γάζας, που στερούνται τα πάντα, χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά.

Αμπάς: Να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι πρέπει «να τερματιστεί η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ» και να εφαρμοστεί «η λύση των δύο κρατών».

«Δεν θα φύγουμε», επανέλαβε τρεις φορές ο Αμπάς, ενώ η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν εξοργιστεί από την ισραηλινή εντολή προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κατευθυνθούν προς τον νότο.

Αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης και της ΕΕ συμμετείχαν στη σύνοδο, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός», ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε ότι «η μοναδική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα είναι η δικαιοσύνη», υπογραμμίζοντας «το δικαίωμα» των Παλαιστινίων «να ιδρύσουν δικό τους κράτος».