Ως αργά χθες το βράδυ πραγματοποιούνταν στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος σύσκεψη με τους αρμόδιους μηχανικούς από το Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να γίνει μια αρτιότερη καταγραφή στο μέγεθος των προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή.
Η αυτοψία των μηχανικών συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα, ώστε να υπάρξει μια σαφής εικόνα του τι συμβαίνει στο Αρκαλοχώρι αλλά και περιφερειακά στα όρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Στο σύνολό τους οι καταγραφές των ευρημάτων, αλλά και τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει από την τριήμερη αυτοψία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συγκαλείται μεθαύριο υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντιστεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμη Λέκκα.
Νωρίτερα χθες πάντως, ο καθηγητής είχε εξηγήσει τι ακριβώς ισχύει με το σχέδιο «Εγκέλαδος» που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Ο καθηγητής διευκρίνισε πως το εν λόγω σχέδιο ουσιαστικά είναι μονίμως ενεργοποιημένο, δεδομένου ότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που έρχεται ξαφνικά.Αυτό που έκανε εντύπωση πάντως είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει μια εκτίμηση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για έναν σεισμό της τάξης των 5,2 ρίχτερ. Όπως αποκάλυψε μάλιστα, έχει δοθεί στην πολιτεία το σχετικό πόρισμα της Επιστημονικής Ομάδας Σεισμικού Κινδύνου, στο οποίο και επισημαίνεται η συγκεκριμένη εκτίμηση.
Κάτοικοι και φορείς της περιοχής πάντως, το τελευταίο διάστημα ζητούσαν έντονα σχετική ενημέρωση, την οποία και αναμένεται να λάβουν πολύ σύντομα. Κι αυτό γιατί, εκτός από τη μεθαυριανή προγραμματισμένη επίσκεψη του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα στην Κρήτη και το Αρκαλοχώρι, αναμένεται να ακολουθήσει μία ακόμα επίσκεψη στην περιοχή, αυτή τη φορά του σεισμολόγου και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκη Τσελέντη.
Αναφορικά με την επίσκεψη που θα ακολουθήσει, λέγεται πως έχουν γίνει ήδη κάποιες πρώτες συζητήσεις με παράγοντες της περιοχής ιδιωτικά, ενώ αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της επίσκεψης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι κάτοικοι της περιοχής κοιμούνται και ξυπνούν με τον φόβο ενός νέου σεισμού, ενώ τουλάχιστον επτά οικογένειες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προκειμένου να μεταφερθούν σε ένα ασφαλέστερο σημείο έως ότου τελειώσει η έντονη σεισμική ακολουθία. Αυτό μάλιστα που στην αρχή οι σεισμολόγοι χαρακτήριζαν ως μη ανησυχητικό φαινόμενο μοιάζει να εξελίσσεται σε μια ανησυχητική κατάσταση για την περιοχή, αφού το φόβο των κατοίκων ακολούθησαν οι ζημιές, ενώ την ίδια στιγμή κανένας επιστήμονας δεν μπορεί πλέον να είναι απόλυτα καθησυχαστικός σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν.