“χορός” των ρίχτερ νότια της Κρήτης
Η Κρήτη δεν έχει σταματήσει να κουνιέται από τις 2 Μαΐου

Επί 20 ημέρες, η Κρήτη δεν έχει σταματήσει να χορεύει στους ρυθμούς των ρίχτερ!  Η αρχή έγινε την Κυριακή 2 Μαΐου και μέχρι χθες είχαμε δεκάδες μετασεισμούς που δεν προκαλούν μεν ζημιές αλλά ανησυχούν τους πολίτες.

Αναλυτικά, στις 2.22 χθες τα ξημερώματα  εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση εντάσεως 5,2 ρίχτερ με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 97 χιλιόμετρα νότια της Άρβης, ενώ  μέχρι τις 8:00 το πρωί, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχαν καταγραφεί περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, εντάσεως από 3 έως 3,9 ρίχτερ. Κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 459 χιλιομέτρων νότια της Αθήνας.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ από την πλευρά του υπολόγισε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,8 βαθμών και σημειώθηκε σε απόσταση 91 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Οι δονήσεις σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή όπου εκδηλώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες η σεισμική δόνηση των 6 ρίχτερ.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δονήσεις με χαμηλό εστιακό βάθος, λόγω της απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης δεν γίνονται έντονα αισθητές στους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του νησιού.

Ο δρ. Γεωλογίας και Έφορος Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, αναφέρει στην “Π” πως πρόκειται για μετασεισμούς, μία σεισμική ακολουθία του συμβάντος που σημειώθηκε στις 2 του μήνα στον ίδιο χώρο, μεγέθους 6,6 βαθμών, με τα ίδια επίκεντρα και βάθος  περίπου 10 χλμ, είναι δηλαδή  αρκετά επιφανειακοί σεισμοί.

Το μέγεθός τους και ο τρόπος εκδήλωσης της ακολουθίας δείχνουν πως είναι κομμάτι της μετασεισμικής δραστηριότητας στην ίδια περιοχή και είναι λογικό να περιμένουμε μετασεισμούς μεγέθους ακόμα 5 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ακόμα και δύο μήνες μετά από τον κύριο σεισμό και, μάλιστα, με αρκετή πυκνότητα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 40 μετασεισμοί άνω των 4 ρίχτερ.

Η δραστηριότητα δεν έχει ακόμα ηρεμήσει και οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν τι ακριβώς θα ακολουθήσει. Επειδή τα χαρακτηριστικά του και ο τρόπος που μετακινήθηκαν τα πετρώματα δεν είναι συνήθη, τότε δεν είναι εφικτό να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για την επόμενη ημέρα.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Χουλιαράς, αναφέρει πως “τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια φθίνουσα πορεία στην εξέλιξη του φαινομένου.

Παρ’ όλα αυτά, σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό.

Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν στο φαινόμενο και να λαμβάνουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό.

Εμείς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είμαστε σε 24ωρη λειτουργία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την αξιόπιστη και άμεση ενημέρωσή σας και στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και των καταγραφών του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου”.

Ο καθηγητής, επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμης Λέκκας, τονίζει πως “δεν  υπάρχει λόγος ανησυχίας από τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη”. Αναφέρει ότι πρόκειται για “μετασεισμούς από τον σεισμό των 6,5 ρίχτερ που είχε εκδηλωθεί πριν από περίπου 20 ημέρες.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εκτονώνεται η κατάσταση”. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η σημερινή σεισμική δόνηση έγινε πολύ λίγο αισθητή λόγω της μεγάλης απόστασης από τα νότια παράλια της Κρήτης.

Ο κ. Λέκκας υποστηρίζει ακόμη ότι η περιοχή παραδοσιακά δίνει σεισμούς και αυτή την περίοδο είναι υπό διέγερση, ενώ προσθέτει ότι “δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες ενεργοποίησης άλλων σεισμογενών ζωνών, καθώς είναι πιο μακριά”.