Τη νύχτα της Δευτέρας νέος σεισμός ανησύχησε τους Κρητικούς
Τη νύχτα της Δευτέρας νέος σεισμός ανησύχησε τους Κρητικούς

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστήμονες, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα. Τη νύχτα της Δευτέρας, λίγο μετά τις 11.30, σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε τους κατοίκους του νησιού. Το επίκεντρο εντοπίζεται περίπου 22 χλμ νότια – νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και το εστιακό βάθος στα 15 χιλιόμετρα.

Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, αναφέρει στην «Π» πως το επίκεντρο είναι το ίδιο με τον σεισμό αντίστοιχης έντασης της περασμένης Παρασκευής, στο Αρκαλοχώρι.

Ο κ. Φασουλάς

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση της σεισμικής δραστηριότητας που τα έργα με είναι σε εξέλιξη για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Όπως εξηγεί, δεν έχει ποτέ, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγραφεί ότι οδικά έργα, κατασκευές αεροδρομίων, επηρεάζουν την σεισμικότητα μιας περιοχής. Όσο αφορά στο φράγμα Αποσελέμη, επίσης είναι «αθώο» για τους σεισμούς, το φράγμα είχε γεμίσει και πριν χρόνια και αν γινόταν κάτι θα ήταν κοντά σε εκείνο.

Ο προχθεσινός σεισμός ήταν μικρής σχετικά έντασης, αλλά επιφανειακός, σημειώθηκε στην ξηρά και όχι στη θάλασσα. Το πρόβλημα που ανησυχεί τον κόσμο ξεκινά από το γεγονός ότι γίνονται κοντά σε μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα, επιφανειακά κι έτσι αισθανόμαστε πιο ισχυρή την έντασή τους.

Ο κ. Φασουλάς αναφέρει πως προβληματίζονται οι επιστήμονες και είναι ένα φαινόμενο που το παρακολουθούν, καθώς η εκδήλωση σεισμικότητας στην περιοχή, το γεγονός ότι επιμένει στον ίδιο χώρο, είναι παράξενη.

Τα ρήγματα εκεί είναι μικρά και επικρατούσε η εντύπωση ότι δεν είναι ενεργά.

Είναι, ωστόσο, θετικό το γεγονός ότι οι σεισμοί αφορούν στο ίδιο και όχι σε γειτονικό ρήγμα. Ίσως πρόκειται για ένα παλιό ρήγμα, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και νέο.

Τονίζει πως ήδη στο Ηράκλειο υπάρχουν αρκετοί σεισμογράφοι και επιταχυνσιόμετρα που καταγράφουν πώς τα κτήρια ανταποκρίνονται στην δόνηση στα πετρώματα και τις σεισμικές επιταχύνσεις.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφέρει πως «το φαινόμενο δεν είναι ασύνηθες και πιθανό είναι να πρόκειται για μία συνηθισμένη μικροέξαρση και όχι για ένα προσεισμικό φαινόμενο» και τονίζει πως «τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα πρέπει πάντα να λαμβάνονται».

Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως από τις αρχές Ιουνίου έχουν γίνει δεκάδες σεισμών εκεί. Οι μεγαλύτεροι 4,2 στις 4 Ιουνίου, 4,1 στις 2 Ιουλίου και 4,2 τη νύχτα της Δευτέρας.

Ανησυχία στον Δήμο Μινώα

Για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ενημερώθηκε ο δήμαρχος κ. Μανώλης Φραγκάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα. Όπως επισήμανε ο κ. Λέκκας στον δήμαρχο Μινώα «η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή παρακολουθείται στενά από τον ΟΑΣΠ και τα ερευνητικά κέντρα» προσθέτοντας πως «έχουμε να κάνουμε με μια συνεχιζόμενη δραστηριότητα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία ωστόσο φαίνεται πως βαίνει προς εκτόνωση».

Τέλος, ο κ. Φραγκάκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ να επισκεφθεί το αμέσως προσεχές διάστημα την περιοχή του Δήμου ώστε να υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση των φορέων και των κατοίκων σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα και τα μέτρα πρόληψης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου για τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης κατά τη διάρκεια σεισμού, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι:

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.

Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.

Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.

Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο:

Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτήρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.

Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο:

Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο, ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.

Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.