Οι διορισμοί είναι μεν ευπρόσδεκτοι, δεν είναι, όμως, αρκετοί! Μετά από τα χαμόγελα και τις ευχές για «καλή σταδιοδρομία», αρχίζει ο Γολγοθάς της κάλυψης των πραγματικών κενών στα σχολεία.
Σύμφωνα με όσα τονίζουν στην «Π» συνδικαλιστές της εκπαίδευσης, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αναπληρωτές αγγίζουν τις 30.000 συνειδητοποιεί πως οι 8.500 περίπου διορισμοί δεν είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό!
Μόλις δύο νηπιαγωγοί έρχονται στο Ηράκλειο! Η νηπιαγωγός, αντιπρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Άννα Στουμπίδη, αναφέρει πως το Ηράκλειο δεν είχε, μάλιστα, ζητήσει κανέναν νηπιαγωγό. Ο λόγος είναι πως δεν έχουν συσταθεί οργανικές θέσεις ενώ οι ανάγκες είναι υπαρκτές. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις, σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου, να ανεγερθούν νέα Νηπιαγωγεία, συνεπώς οι ελλείψεις θα είναι ακόμα περισσότερες.
Αναφορικά με την κατανομή των διορισμών, στο Ηράκλειο έρχονται 135 δάσκαλοι, δύο νηπιαγωγοί, 24 Αγγλικών, ένας Γερμανικών, δύο Εικαστικών, τρεις Φυσικής Αγωγής, έξι Ειδικής Αγωγής και τρεις Νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής.
Για την Ειδική Αγωγή, «πληγή» παραμένει το γεγονός ότι ενώ η υπουργός Παιδείας, όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, έχει στο γραφείο της όλα τα έγγραφα, δεν υπογράφει για να δημιουργηθούν νέα Τμήματα Ένταξης, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται ανάγκες που δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθούν!
Ακριβή εικόνα για τα κενά θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.
Υπάρχουν άτομα που θα πρέπει να… ξενιτευτούν, οικογένειες με μικρά παιδιά να χωρίσουν καθώς ο νεοδιόριστος πρέπει να παραμείνει στο μέρος, όπου τοποθετείται για έναν χρόνο. Έτσι, άτομα από το Ηράκλειο μένουν εκτός και σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας κάνουν μάθημα εκπαιδευτικοί από την Έδεσσα, την Κέρκυρα και άλλες περιοχές που αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους δικούς τους ανθρώπους.
Η φιλόλογος, κ. Αρετή Σπαχή, από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου και την Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου, τονίζει πως το Υπουργείο διόρισε περίπου 8.500 εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που οι αναπληρωτές φτάνουν τις 30.000, συνεπώς παραμένουν περίπου 22.000 κενά!
Αίτημα του κλάδου είναι να μονιμοποιηθούν οι αναπληρωτές, αφού καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο κοροναϊός θα συνεχίσει να υπάρχει και στα σχολεία και η κ. Σπαχή λέει πως είναι ανάγκη να «σπάσουν» τα τμήματα και οι μαθητές σε κάθε αίθουσα να μην είναι πάνω από 20, συνεπώς, αν αυτό γίνει στην πράξη, οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι περισσότερες.
«Η χρονιά θα ξεκινήσει με δραματικές ελλείψεις και οι διορισμοί είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό», σχολιάζει.
Η φιλόλογος, κ. Αντιγόνη Τρούλη, μέλος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ από την Αριστερή Παρέμβαση – Συσπείρωση, αναφέρει πως οι διορισμοί που γίνονται δεν καλύπτουν τα κενά στην εκπαίδευση. Όσοι διορισμοί έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, έγιναν μετά από αγώνες του κλάδου, δε χαρίστηκε σε κανέναν το χαρτί του διορισμού και για να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα.
Οι μαθητές ανά τμήμα πρέπει να είναι μέχρι 15, τα χρόνια συντοξιοδότησης να μειωθούν, κινήσεις που θα πολλαπλασιάσουν τις ανάγκες για εκπαιδευτικούς και σταδιακά θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση, όπου υπάρχουν ονόματα ατόμων που για χρόνια περιμένουν μία θέση στον ήλιο της εκπαίδευσης.
Ο κλάδος ζητά να γίνονται κάθε χρόνο διορισμοί, όπως γινόταν πριν από τα Μνημόνια, όταν, μάλιστα είχαμε εκατοντάδες διορισμούς μόνο σε φιλολόγους.
Η κ. Τρούλη κάνει λόγο για ρουσφετολογική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, όπως καταγγέλλει, κάποιοι γνώριζαν ήδη ότι διορίζονται πριν ακόμα ανακοινωθούν τα ονόματα από το Υπουργείο και άλλοι ξεροστάλιαζαν μπροστά από τον υπολογιστή τους.
Ελάχιστοι είναι και πάλι οι φυσικοί που διορίζονται φέτος στην Κρήτη, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου είναι μόλις δύο. Σε πανελλαδικό επίπεδο, διορίζονται μονάχα 57 ενώ, σύμφωνα με τον κλάδο, τη δεκαετία της αδιοριστίας συνταξιοδοτήθηκαν 2.000 με 3.000 φυσικοί.
Ο πρόεδρος του συλλόγου φυσικών Κρήτης, κ. Μιχάλης Καραδημητρίου, αναφέρει πως σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται οι ανάγκες, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις ούτως ώστε κυρίως στο Λύκειο, το μάθημα της Φυσικής να διδάσκεται αποκλειστικά και μόνο από Φυσικούς, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει και στις τάξεις του Γυμνασίου. Είναι ένα θέμα που ο σύλλογος είχε αναδείξει το προηγούμενο διάστημα.
Η φυσική είναι ένα μάθημα που διδάσκεται σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, είναι μάθημα κατεύθυνσης στη Β’ Λυκείου και πανελλαδικά εξετάζεται σε δύο πεδία.
Την περασμένη σχολική χρονιά, το μάθημα διδασκόταν και από άλλες ειδικότητες, κάτι που, φυσικά, δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Σχετικές παρεμβάσεις έχουν γίνει από τα Τμήματα Φυσικής των Πανεπιστημίων και της Κρήτης.