Σύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω Κρήτης

Στο να γίνει η Ελλάδα «εξαγωγέας καθαρής ενέργειας» στοχεύουν τα στελέχη του ομίλου Eunice που προωθούν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω της Κρήτης.

Μέσω του του GAP Interconnector (Greece-Africa Power), αρχικός προορισμός της «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο θα είναι η Κρήτη, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο της Αθήνας. Η «ραχοκοκαλιά» του έργου θα είναι τα δύο καλώδια συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW (2 GW), που θα ξεκινούν από το Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγουν στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων.

Στα δύο αυτά σημεία θα εγκατασταθούν οι απαραίτητοι σταθμοί μετατροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καλώδια θα ποντισθούν σε περιοχές με πολύ μεγάλα βάθη. Είναι ενδεικτικό ότι το βάθος της καλωδίωσης είναι περίπου 3.500 μέτρα στη λεκάνη του Ηροδότου της Αιγύπτου και 4.445 μέτρα στην περιοχή της Κρήτης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέας Μποργκέας, διευθύνων σύμβουλος του έργου και πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, η διασύνδεση θα ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, αναδεικνύοντάς την σε κόμβο μεταφοράς στην υπόλοιπη Ευρώπη ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στην Αίγυπτο από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τον κ.Μποργκέας, ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί μελέτη σκοπιμότητας. Επίσης, έχουν διεξαχθεί ωκεανογραφικές μελέτες για τη χαρτογράφηση των περιοχών που περιλαμβάνονται στη χάραξη του έργου.

Σύμφωνα με τον κ. Μποργκέας, στόχος είναι ο φορέας υλοποίησης να εξελιχθεί σε πολυεθνική κοινοπραξία, με πρώτο βήμα την ένταξη σε αυτόν της αμερικανικής McDermott, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στην υλοποίηση υποθαλάσσιων κατασκευών. Σύντομα στην κοινοπραξία και εισέλθουν και άλλες επιχειρήσεις, από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.