Να σταματήσουν τα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Κρήτη και συγκεκριμένα η κατασκευή αιολικού πάρκου σε Σητεία, Ιεράπετρα, Οροπέδιο Λασιθίου και σε όσα άλλα προγραμματίζονται στην περιοχή ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στην Βουλή.
Όπως τόνισε, οι κάτοικοι της Κρήτης αντιδρούν και διαμαρτύρονται για την άνευ προηγουμένου αλλαγή χρήσης γης και την αλλοίωση της ιστορικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας της περιοχής, με επιπρόσθετες σοβαρές επιπτώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, λόγω των ανεμογεννητριών.
Συγκεκριμένα, ο ενεργειακός σχεδιασμός του κεφαλαίου προβλέπει εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, ηλιοθερμικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά και αποθηκευτικά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων, ακόμα και σε περιοχές υποτίθεται προστατευόμενες, τις Νatura, αλλά και σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθιστώντας την Κρήτη πρωταθλήτρια εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ ανάμεσα στα μη διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας νησιά.
Πρόκειται για ένα «σμήνος» ανεμογεννητριών και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, με τη Σητεία να αποτελεί τον πρώτο δήμο σε εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ στην Κρήτη.
Ακόμα ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνηση όπως και των προηγούμενων για την προώθηση και υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη, έτσι ώστε τα μονοπώλια να εκμεταλλεύονται και να εμπορευματοποιούν τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον με τη μεγαλύτερη δυνατή κερδοφορία.
Στην απάντησή του, σύμφωνα με τον Μανώλη Συντυχάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επιχείρησε να πείσει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κρήτης και πώς θα βγουν ωφελημένοι από ανταποδοτικούς όρους των επενδύσεων των ΑΠΕ, που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των κερδών που θα αποκομίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, επιβαρύνοντας το περιβάλλον, για την παραγωγή πανάκριβης ηλεκτρικής ενέργειας, επεκτείνοντας την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό.