Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της παραλλαγής “Όμικρον” στη χώρα αλλά και άλλων ύποπτων δειγμάτων που εξετάζονται στα εργαστήρια και στην Κρήτη.
Όπως έγραψε η “Π”, μετά τα Χανιά και στον ν. Λασιθίου εντοπίστηκαν 2 ακόμη κρούσματα της “Όμικρον” σε σύνολο 5 κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Εμβολιασμένοι ταξιδιώτες με ήπια συμπτώματα τα 5 περιστατικά, ανακοίνωσε ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος.
Τα τέσσερα κρούσματα με την παραλλαγή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε νότια Αφρική και Γαλλία. Το πέμπτο είναι στενή επαφή ενός εκ των τεσσάρων.
Και τα πέντε άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα, ενώ εμφάνισαν ήπια συμπτώματα, δηλαδή πονοκέφαλο, μυαλγία και πυρετό για 3-4 ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, που παρουσίασε τα στοιχεία σε συνέδριο, και στα πέντε περιστατικά ανιχνεύτηκε υψηλό ιικό φορτίο κατά τη διάγνωση.
Τα κρούσματα της Σητείας
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ηρακλείου, πρόκειται για δύο νέες γυναίκες, φίλες, κατοίκους της Σητείας, οι οποίες επέστρεψαν από ταξίδι στη Γαλλία. Παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα, βγήκαν θετικές και, καθώς τα δείγματά τους ήταν ύποπτα για μετάλλαξη, υποβλήθηκαν σε γονιδιωματικό έλεγχο, ο οποίος χθες το πρωί επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για κρούσματα “Όμικρον”, τα οποία καταγράφηκαν στο άλλο άκρο της Κρήτης, μετά το κρούσμα – μηδέν που εντοπίστηκε στα Χανιά.
Στο μεταξύ, οι πληροφορίες της ΕΡΤ Ηρακλείου κάνουν λόγο για ύπαρξη και άλλων ύποπτων κρουσμάτων στην Κρήτη, τα οποία μάλιστα δεν φαίνεται να έχουν εμφανή σύνδεση μεταξύ τους ή να προέρχονται από ταξίδι. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς ενδέχεται η παραλλαγή “Όμικρον” να κυκλοφορεί ήδη στην κοινότητα. Τα ύποπτα αυτά δείγματα υποβάλλονται ήδη σε γονιδιωματικό έλεγχο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εφόσον επιβεβαιωθούν τότε είναι πιθανόν η μετάλλαξη “Όμικρον” να υπάρχει ανάμεσά μας.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
«Πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα δούμε περιστατικά στην κοινότητα, δυσεξήγητα, που σημαίνει ότι η Όμικρον είναι εδώ, έχει πάρει το δρόμο της και περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα επικρατήσει.
Αν για παράδειγμα βρούμε ένα κρούσμα σε ένα μαθητή ή σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ταξιδέψει, τότε προφανώς αυτός κόλλησε στην κοινότητα, άρα ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας» ανέφερε.
Όπως είναι γνωστό, ένα σημαντικό ποσοστό των θετικών δειγμάτων ελέγχονται στη συνέχεια γονιδιωματικά για ενδεχόμενε μεταλλάξεις στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, εκεί ελέγχονται το 30% των θετικών δειγμάτων στο νησί (το 50% των θετικών δειγμάτων στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου). «Φοβάμαι ότι επειδή δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε όλα τα θετικά δείγματα, αλλά περιορισμένα, πιθανώς δεν ξέρουμε και την έκταση της διασποράς της Όμικρον».
Αν επιβεβαιωθούν οι ρυθμοί με τους οποίους η “Όμικρον” φαίνεται να μεταδίδεται στη νότια Αφρική ή στην Αγγλία, τότε είναι πολύ πιθανόν να επικρατήσει, εκτίμησε ο κ. Τζανάκης. «Με το ρυθμό που ξέρουμε και παρακολουθούμε, στη νότια Αφρική ή στην Αγγλία κάθε 2 – 3 μέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα. Επομένως σε ένα ενάμισι μήνα θα έχει επικρατήσει στην Αγγλία» υπογράμμισε.
Μέχρι τις γιορτές η “Όμικρον”, σημείωσε ο ίδιος, αναμένεται να μας προβληματίζει και εδώ. Όπως εξήγησε: «Από τη στιγμή που θα επικρατήσει μας ενδιαφέρουν δύο παράγοντες: τι λοιμογόνο δύναμη έχει, δηλαδή πόσο συχνά προκαλεί σοβαρή νόσο στους ανεμβολίαστους και πόσο σοβαρή νόσο κάνει στους εμβολιασμένους και σε όσους έχουν νοσήσει.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι προστατεύονται λιγότερο και οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες από επαναμόλυνση συγκριτικά με τη “Δέλτα”. Το ζήτημα είναι πόσο βαριά νόσο προκαλεί. Φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία ότι κάνει ήπια νόσο, αλλά επειδή ακριβώς θα μεταδοθεί πολύ γρήγορα και θα προσβάλει τους πάντες οι αριθμοί των σοβαρά νοσούντων μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από ό,τι στη “Δέλτα”.
Αν για παράδειγμα από τους 1000 ανθρώπους που προσβάλλονταν από τη Δέλτα είχαμε 10 βαριές λοιμώξεις, ακόμη και 50% λιγότερη νοσογόνο δύναμη να έχει η “Όμικρον”, εφόσον αντί για 1000 προσβληθούν 2.000 ή 3.000 τότε θα έχουμε αντί για 10, 20 ή 30 βαριά νοσούντες».