Από τη συνέντευξη Τύπου στο ΟΕΕ/ΤΑΚ
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο ΟΕΕ/ΤΑΚ

Τεράστια πληγή αποτελεί για τη χώρα μας η φυγή εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων οικονομολόγων και μηχανικών, που αναζήτησαν την τύχη τους εκτός συνόρων.
Το θέμα του brain drain είναι ένα από εκείνα που θα τεθούν στις Εκδηλώσεις Οικονομικής Σκέψης που οργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Η διοργάνωση κλείνει φέτος 20 χρόνια παρουσίας καθώς για πρώτη φορά έγινε το 1998 και, όπως τόνισαν τα μέλη του Επιμελητηρίου, οι εκδηλώσεις προάγουν τον δημόσιο διάλογο και φιλοξενούν υψηλού επιπέδου προσκεκλημένους.

Φέτος, θα συζητηθούν τρία θέματα, η οικονομία της χώρας μετά από το Μνημόνιο, η φυγή των επιστημόνων και οι σύγχρονες τάσεις του τουρισμού.

«Μετά από οχτώ χρόνια Μνημονίων και χάνοντας η χώρα μας το  25% του ΑΕΠ της, πρέπει να συζητήσουμε την επόμενη μέρα. Προτεραιότητα πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι νέες επενδύσεις για  να έρθει η ανάπτυξη. Πρέπει  να επιδιώξουμε μεγαλύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και είναι ανάγκη η κοινωνία να είναι έτοιμη να δεχτεί αλλαγές στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, διαφορετικά δεν είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον» είπε στην «Π» ο πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΑΚ, κ. Σταύρος Καρτέρης.

Τόνισε πως υπάρχουν «αγκάθια» που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως η υπερφορολόγηση, το μετέωρο ασφαλιστικό λόγω της δημογραφικής κρίσης, το υπερβολικό και δυσθεώρητο πρωτογενές πλεόνασμα, «είναι ένας στόχος δύσκολα επιτεύξιμος τα επόμενα χρόνια, είναι δύσκολο να έχεις αναπτυξιακούς ρυθμούς όταν είσαι αναγκασμένος να έχεις τέτοιο πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα αυτά πρέπει να ξανασυζητηθούν» σχολίασε ο κ. Καρτέρης.

Για τη φυγή των επιστημόνων είπε πως υπολογίζεται ότι νέοι οικονομολόγοι και μηχανικοί, συνολικά πάνω από 400.000 επιστήμονες , έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, πρόκειται για ένα τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο και κόστος για την Ελλάδα. Ο κ. Καρτέρης είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιστήμονες να επιστρέψουν ή όσοι μείνουν εκτός, να συνεργάζονται με εκείνους που μένουν στην Ελλάδα, ώστε να αποκομίσει οφέλη από τη δουλειά τους και η χώρα μας.

Για τον τουρισμό είπε ότι είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας, την τελευταία πενταετία έχει σημειώσει τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης, έχει συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και γίνονται νέες επενδύσεις. Στις εκδηλώσεις, θα συζητηθούν οι νέες τάσεις όπως η βραχυχρόνια μίσθωση, ο τρόπος αναβάθμισης του προϊόντος, οι νέες μορφές προώθησης στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στο Ηράκλειο σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου με την ημερίδα με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος» και ομιλητές τους κ.κ. Κόλλια Κωνσταντίνο – πρόεδρο ΟΕΕ, Λιαργκόβα Παναγιώτη – καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην συντονιστή γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής και Χριστοδουλάκη Νίκο – Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών – πρώην υπουργό, ενώ θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Συλιγάρδος Κώστας.Θα συνεχιστούν  με μία ημερίδα που θα γίνει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης στην αίθουσα «Καστελάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα,  με θέμα: «Brain Drain: Η μετανάστευση των Ελλήνων Επιστημόνων» και ομιλητές τους κ.κ. Λαμπριανίδη Λόη (θεολόγο) – γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ταβερναράκη Νεκτάριο – πρόεδρο ΔΣ ΙΤΕ, διευθυντή ΚΔ ΙΤΕ καθηγητή, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης .

Τέλος η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων θα πέσει στον Άγιο Νικόλαο, με μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Λασιθίου τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30 το απόγευμα με θέμα: «Σύγχρονες τάσεις στην Τουριστική Αγορά» και ομιλητές τους κ.κ. Κοκοτό Φώτη – τουριστικό επιχειρηματία , Λιαπάκη Μηνά – ιδιοκτήτη EyeWide Digital Marketing Agency και Dr. Χριστίδου Αγνή – διευθύντρια   Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης.