Το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης έκλεισε το θέμα της έκδοσης στην Κύπρο του συζύγου της 40χρονης Ρωσίδας Μαρίας Εφίμοβα, η οποία τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί σε ένα πολιτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ με διεθνές αντίκτυπο. Είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος αφού προέβη σε σοβαρές αποκαλύψεις για τη μαλτέζικη τράπεζα Pilatus Bank στην οποία εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα πριν ανακαλύψει, όπως υποστηρίζει, ότι ξέπλυνε χρήματα για Μαλτέζους πολιτικούς αλλά και πολιτικούς άλλων χωρών ενώ συμμετείχε σε συναλλαγές με το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης είπε «όχι» στην έκδοση του συζύγου. Άλλωστε είχε προηγηθεί η ακύρωση, μετά από προσφυγή, του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του συζύγου της κ. Εφίμοβα από την Interpol.
Η Μ. Εφίμοβα υπήρξε πληροφοριοδότης της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, η οποία ήδη ερευνούσε τις δραστηριότητες της Pilatus Bank, διαπιστώνοντας ότι η τελευταία διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Egrant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Στις 16 Οκτωβρίου 2017, ενώ οι αποκαλύψεις της είχαν κλονίσει την πολιτική ζωή της Μάλτας, η δημοσιογράφος δολοφονείται. Το αυτοκίνητο της έχει παγιδευτεί με βόμβα.
Η 40χρονη Ρωσίδα συνδέει τη δολοφονία της φίλης δημοσιογράφου με τα όσα ερευνούσε για τη σκανδαλώδη υπόθεση. Η Εφίμοβα τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένειά της στο Ηράκλειο.
«Δεν έχει κάνει τίποτα. Είναι στημένες κατηγορίες για να εκφοβίσουν εμένα» είχε υποστηρίξει τότε «Π». «Δεν είναι εύκολο να μπει κάποιος έστω και για μία νύχτα στη φυλακή. Εγώ που ήμουν στη φυλακή τρεις εβδομάδες μπορώ να πω ότι είναι βάσανο και πολύ άδικο και ελπίζω με όλη μου την καρδιά ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ούτε με μένα ούτε με τον σύζυγο μου».
Για δικαίωση των εντολέων της έκανε λόγο η δικηγόρος κ. Εύα Αμπάζη, τονίζοντας παράλληλα ότι το «Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».
Από το Δικηγορικό Γραφείο Ευαγγελίας Αμπάζη και Συνεργατών, ανακοινώνεται πως «το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης, με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέα, αποφάσισε να μην εκδώσει τον Παντελή Βαρνάβα, σύζυγο της Μαρίας Εφίμοβα. Υπενθυμίζουμε πως για τη Μαρία Εφίμοβα και τον Παντελή Βαρνάβα είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από την Interpol, τα οποία η διεθνής υπηρεσία ανακάλεσε και διέγραψε από τα αρχεία της.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που η ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δίκασε δίκαια και αμερόληπτα, αποδεικνύοντας ότι οι θεσμοί λειτουργούν. Η υπόθεση αυτή είναι ένας δείκτης για ανάλογες υποθέσεις, καθώς το ζήτημα του whistleblowing και της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα της δημοκρατίας διεθνώς».