Υπογράφηκε και επίσημα η σύμβαση για το νέο «Διοι- κητήριο» της Περιφέρειας

Υπογράφηκε όπως είχε ήδη προαναγγελθεί από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, η σύμβαση για το νέο «Διοικητήριο» της Περιφέρειας, το οποίο θα έχει έδρα του την ιστορική συνοικία του «Λάκκου», στο χώρο του πρώην υγειονομικού.

Η σύμβαση έχει προϋπολογισμό ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το «εμβληματικό» όπως χαρακτηρίστηκε έργο, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα μίας διετίας.  Στο νέο βιοκλιματικό κτήριο αναμένεται να στεγαστούν υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπου θα εξυπηρετούνται οι πολίτες, ενώ προβλέπεται και 1,5 στρέμμα κήπος προς δημόσια χρήση.

«Εκτιμούμε ότι μέσα σε δύο χρόνια το έργο αυτό θα είναι πανέτοιμο για να στεγαστούν υπηρεσίες της Περιφέρειας μας, αλλά θα υπάρχει και μία καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ένα κτήριο βιοκλιματικό και επίσης ενάμισι στρέμμα ένας κήπος απέξω που θα είναι για όλους τους πολίτες του Ηρακλείου» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης για να προσθέσει: «Θεωρώ ότι αναβαθμίζεται πάρα πολύ η ευρύτερη περιοχή και να είμαστε καλά σε δυο χρόνια θα κάνουμε τα εγκαίνια».

Το έργο πρόκειται να  κατασκευαστεί μεταξύ του «Πανάνειου Νοσοσκομείου» και του μνημειακού κτηριακού συνόλου του Ιερού Ναού Αγίου Ματθαίου, στη θέση όπου προϋπήρχε το κτήριο  της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Στο χώρο πρόκειται να κτιστούν γραφεία, αναψυκτήριο, μικρή πεζογέφυρα, ενώ πρόκειται να προχωρήσει και αναδιαμόρφωση του ακάλυπτου χώρου.

Το κτηριακό συγκρότημα θα έχει συνολικό εμβαδό περίπου 3,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με δύο υπόγεια και τέσσερις ορόφους συμπεριλαμβανομένου και του ισογείου.  Στους υπέργειους ορόφους, θα στεγαστούν οι χώροι κύριας χρήσης του κτηρίου και  τα δύο υπόγεια θα αξιοποιηθούν για χώρους στάθμευσης, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αρχείων αποθηκών και λοιπών βοηθητικών χώρων.

Στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου, εκτός των  Γραφείων και των λοιπών βοηθητικών χώρων, χωροθετείται Αίθουσα Σεμιναρίων- Διαλέξεων, προβολών, ενώ τμήμα των εσωτερικών χώρων κίνησης και αναμονής του ισογείου και του Α’ ορόφου λειτουργούν ως χώροι έκθεσης της τοπικής ιστορίας.

Στον Α’ , Β’ και Γ’ όροφο, του κτηρίου χωροθετούνται χώροι Γραφείων και οι απαραίτητοι βοηθητικοί τους χώροι. Η πρόσβαση των πεζών από τον υπαίθριο χώρο γίνεται μέσω τεσσάρων εισόδων στο επίπεδο του Ισογείου και μέσω δύο εισόδων στη στάθμη του Α’ ορόφου.

Ο  περιβάλλων ακάλυπτος χώρος διαμορφώνεται με σκοπό να αποτελέσει έναν χώρο ελκυστικό, με λειτουργίες περιπάτου διέλευσης, στάσης, και αναψυχής, όχι μόνο των κτιρίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής του  «Λάκκου».

Αντιμετωπίζεται ως δημόσιος χώρος- πλατεία  στην πόλη, ένα ανοιχτό «δωμάτιο» σε δημόσια χρήση.

Επιδιώκεται η δημιουργία ενός συλλογικού χώρου σε τοπική κλίμακα, και με τις νέες φυτεύσεις, από ενδημικά φυτά της Κρήτης, που αντέχουν στις ατμοσφαιρικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, ενός θύλακα πρασίνου και αστικού “κήπου” που να φέρνει στη μνήμη τις αυλές και τα περιβόλια που υπήρχαν στην περιοχή.