Tραγωδία στην άσφαλτο με θύμα έναν 78χρονο Ηρακλειώτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

  Το θύμα πήγαινε στο ΠΑΓΝΗ να κάνει βάρδια στο προσκεφάλι της άρρωστης συζύγου του  

Συγκλονίζει η νέα τραγωδία στην άσφαλτο με θύμα έναν 78χρονο Ηρακλειώτη και σοβαρά τραυματία έναν 48χρονο συντοπίτη μας, ο οποίος νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Αστυνομικοί της Τροχαίας Ηρακλείου έχουν καταλήξει στις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα, στο δρόμο προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τη νύχτα της Δευτέρας.

Η εικόνα των δύο οχημάτων μετά την σφοδρή πλαγιομετωπική σύγκρουση σόκαρε όσους πέρασαν από το σημείο. Πληροφορίες από την Αστυνομία αναφέρουν ότι ο άτυχος 78χρονος, ο οποίος διέμενε στον Πόρο, κατευθυνόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου νοσηλεύεται η σύζυγος του. Πήγαινε, όπως λένε, να αντικαταστήσει συγγενικό του πρόσωπο.

Αρκετά σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του 48χρονου, ο οποίος διαμένει στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης. Το όχημα του κατευθυνόταν από ΠΑΓΝΗ προς Ηράκλειο.

Tραγωδία στην άσφαλτο με θύμα έναν 78χρονο Ηρακλειώτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
Οι φωτογραφίες από τη σφοδρή σύγκρουση είναι από ανάρτηση του Γ. Λιονάκη

Γ. Λιονάκης: 9 νεκροί στο δρόμο προς ΠΑΓΝΗ

Με αφορμή το νέο δυστύχημα στο δρόμο προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ένας δρόμος όπου έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, ο Γιάννης Λιονάκης σχολιάζει σε ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο facebook:

«Χθεσινό τροχαίο στο δρόμο για ΠΑΓΝΗ. Ίσως ο δρόμος με την πυκνότερη κίνηση περιαστικά του Ηρακλείου.

Ο δρόμος που οδηγεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Στο ίδρυμα έρευνας τεχνολογίας.

Στο πανεπιστήμιο.

Στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Στον οικισμό Αγ. Θεοδώρων.

Στις δύο πλευρές του έχουν αναπτυχθεί πλείστες εμπορικές δραστηριότητες, αλλά και κατοικίες.

Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται δυστυχώς είναι πάρα πολύ μεγάλες,  και σε αυτά τα 2850 m έχουν σημειωθεί δεκάδες τροχαία συμβάντα από την έναρξη λειτουργίας του ΠΑΓΝΗ, με εννιά νεκρούς μέχρι σήμερα.

Υπάρχει αρχικά μελέτη που θα συνέδεε την εθνική οδό κατευθείαν με το νοσοκομείο. Μήπως θα πρέπει να δούμε την εφαρμογή της;

Και ύστερα μήπως αυτός ο δρόμος θα έπρεπε, με όποιο κόστος, σ’ αυτά τα 2850 m να έχει διαχωριστικό στηθαίο; Και επίσης μήπως θα έπρεπε να έχει τον καταλληλότερο δυνατό φωτισμό για τις νυχτερινές ώρες;

Προφανώς και δεν παραβλέπω την οδηγική μας συμπεριφορά, αλλά όπου υπάρχει πρόβλημα, χρειάζονται παρεμβάσεις».