Σχέδιο καθαριότητας: Πώς τοποθετείται η Λότζια για κρίσιμα θέματα

Στη βάση εύλογων ερωτημάτων που προέκυψαν με την ανακοίνωση του σχεδίου της για την καθαριότητα στο Ηράκλειο, έχει σημασία να μεταφερθεί και η ουσία των τοποθετήσεων της Λότζια, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από επικοινωνία με στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο ανακοίνωσης ενός σχεδίου που ήταν ώριμο από καιρό, από τον Δήμο Ηρακλείου λένε ότι περίμεναν τυχόν πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις από τη μεριά του αρμόδιου υπουργείου, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί μέσα στο 2024. Η Δημοτική Αρχή περίμενε για αρκετούς μήνες μια ανακοίνωση νομοθετικής παρέμβασης για τη ρύθμιση της αποκομιδής του ρεύματος της ανακύκλωσης, για παράδειγμα, η οποία όμως δεν ήρθε. Έτσι, αφού εξαντλήθηκαν άγονα τα κατά την κρίση της Λότζια χρονικά περιθώρια αναμονής, προχώρησε η ανακοίνωση του σχεδίου.

Βέβαια, κανείς δεν εγγυάται ότι αποκλείεται όντως να προκύψει νομοθετική παρέμβαση είτε για την ανακύκλωση είτε και για άλλα θέματα, όπως το ρεύμα της κομποστοποίησης μέσω των καφέ κάδων, στο διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου συστήματος. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα υποχρεωθούν στον Δήμο Ηρακλείου να κάνουν αλλαγές, ακόμα και σημαντικές, στο σχέδιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνεπώς, η αναμονή ήταν μια επιλογή που ίσως είχε νόημα, ίσως και όχι.

Στο θέμα της σχέσης του σχεδίου με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου και την απουσία προβλέψεων για την αναδιάρθρωση και ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αυτό που υποστηρίζουν στην Δημοτική Αρχή είναι ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει μέσα στο σχέδιο τέτοια πρόνοια σε αυτή τη φάση, καθώς απομένουν κρίσιμα βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης του ΟΕΥ.

Δηλαδή, ο οργανισμός μπορεί να υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο απομένει η κρίση του από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και εν τέλει η έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σε καθεμία από αυτές τις φάσεις μπορεί να προκύψουν αιτήματα για παρεμβάσεις και αλλαγές, τα οποία μπορεί να καθυστερήσουν σημαντικά την εφαρμογή του ΟΕΥ. Συνεπώς, δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη έστω νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού, ενώ είναι σαφές ότι ουδείς μπορεί να υπολογίζει πότε θα τελεσφορήσει μία τέτοια διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ.

Θα μπορούσε, ωστόσο, και θα έπρεπε ίσως να υπάρχει στο σχέδιο -για πολιτικούς λόγους- η ρητή δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ότι προετοιμάζεται και προτίθεται χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία θεσμικά βήματα για τη δρομολόγηση της σχετικής διαδικασίας για την προκήρυξη θέσεων, αμέσως μόλις αυτό καταστεί δυνατόν -και κατά το δυνατόν εντός της πρώτης διετίας από την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος αποκομιδής.

Σχετικά δε με το υφιστάμενο σχήμα στελέχωσης της υπηρεσίας, αλλά και για την διαχείριση της αποκομιδής μέχρι να φτάσουμε να μπει σε λειτουργία το νέο σύστημα με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τα πράγματα δεν είναι εξαιρετικά ευοίωνα, είναι μάλλον οριακά. Δηλαδή, ενώ η σημερινή διαμόρφωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας μόνο οριακά μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, η προσθήκη των νέων συμβασιούχων (με οκτάμηνης διάρκειας συμβάσεις) που μόλις αυτή την εβδομάδα επικυρώθηκε αναμένεται ότι θα δώσει την μικρή αλλά κρίσιμη ενίσχυση για να “βγει” το κρίσιμο μεσοδιάστημα.

Κι αυτό γιατί στην νέα αυτή “φουρνιά” συμβασιούχων οι περισσότεροι από τους μισούς (περίπου 25) έχουν ήδη εργαστεί στην υπηρεσία, άρα είναι δοκιμασμένοι και γνωρίζουν την δουλειά, οπότε δεν αναμένεται να υπάρξουν και πολλές αποχωρήσεις, όπως έγινε με την προηγούμενη ομάδα. Αυτό βέβαια, έστω και ανεπαρκώς, αναμένεται ότι “θα σώσει την παρτίδα” εάν και εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές στη διάρκεια της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη του αναδόχου, οπότε στα τέλη του 2025 αναμένουν στη Λότζια ότι θα έχει μπει στις ράγες το νέο σύστημα. Γιατί αν υπάρξουν ενστάσεις και προσφυγές, τότε ουδείς γνωρίζει πότε θα τελεσφορήσει ο διαγωνισμός!

Από εκεί και πέρα, για αυτή τη φάση των ετών που αφορά η εφαρμογή του σχεδίου που ανακοινώθηκε, η υπηρεσία -θεωρούν από τη Δημοτική Αρχή- θα είναι σε θέση με το σταθερό προσωπικό της να ανταποκριθεί επαρκώς στο επιχειρησιακό αντικείμενο που της ανατίθεται, δηλαδή ουσιαστικά την αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων στην εκτός τειχών πόλη του Ηρακλείου.

Όσο για τα θέματα του κόστους και του επιμερισμού αυτού στον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον δημότη, η όλη συζήτηση προς το παρόν αναπέμπεται στο επόμενο βήμα, που είναι το σχήμα αναπροσαρμογής των δημοτικών τελών. Και βέβαια εκεί θα γίνει “μάχη” σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, αν και φυσικά δεν υπάρχει ανησυχία από τη Λότζια, καθώς η Δημοτική Αρχή διαθέτει άνετη πλειοψηφία. Ταυτόχρονα όμως η “μπάλα” θα πάει στους δημότες που θα κληθούν να κρίνουν και να αξιολογήσουν τις παρεμβάσεις.