ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΣ

Κρήτη, Εύβοια, Λέσβος… ο Εγκέλαδος μοιάζει να έχει περικυκλώσει τη χώρα μας και το 2023.

Μόνο χθες, σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις σε Νεάπολη, Άρβη ενώ η Λέσβος δε σταμάτησε να… κουνιέται, με τον σεισμογράφο να δείχνει 4,8 ρίχτερ και να ακολουθεί μπαράζ μετασεισμών.

Λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα, σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ καταγράφηκε στον θαλάσσιο χώρο 37 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ενώ το πρωί είχαμε σεισμό μεγέθους 3,7 ρίχτερ 10 χλμ ΝΑ της Άρβης.

Παράλληλα, η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη στη Λέσβο, όπου στις 09:38 το πρωί σημειώθηκε νέος  σεισμός, μεγέθους 4,8 ρίχτερ. Για σεισμό 5 ρίχτερ κάνει λόγο το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 5 χλμ ανατολικά, νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12,4 χλμ.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή που αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, ενώ λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους, η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρο το νησί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν υπήρξαν ζημιές και τραυματισμοί.

Εξάλλου, κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μεταβαίνει στη Λέσβο, προκειμένου να εγκαταστήσει τοπικό σταθμό για καλύτερη επιτήρηση της σεισμικής δραστηριότητας.

“Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός, πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο η ακολουθία μπροστά” τόνισε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί και μεγαλύτερος σεισμός στη Λέσβο. Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο εξελίσσεται ομαλά.

Ως απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο για τον ελλαδικό χώρο χαρακτηρίζει τη σεισμική ακολουθία του τελευταίου διαστήματος, με την καταγραφή σχετικά μικρών σεισμών, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. «Αυτή είναι η εικόνα του ελλαδικού χώρου και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για εμάς τους επιστήμονες. Οι σεισμοί, που καταγράφηκαν, είναι ξεχωριστές ακολουθίες που συμβαίνουν συχνά στον ελλαδικό χώρο», σημειώνει ο κ. Παπαζάχος.

Κατά τον ίδιο, η σεισμική ακολουθία βόρεια της Κρήτης έχει ξεκινήσει πριν από τις γιορτές, προς τα τέλη του Δεκεμβρίου, ενώ οι σεισμοί στην Εύβοια είναι ενδεχόμενο να έχουν μία μικρή σχέση μεταξύ τους. «Υπάρχουν χρονιές που θεωρούνται ως κακές σεισμικά. Για παράδειγμα, το 1995 που είχαμε μεγάλους σεισμούς σε Αρναία, Κοζάνη και Αίγιο.

Επίσης, είχαμε μεγάλο σεισμό στη Σάμο το 2020 και το 2021 σε Τύρναβο και Αρκαλοχώρι Κρήτης. Κανένας από αυτούς τους σεισμούς δεν προκάλεσε κάποια αλλαγή στον ελλαδικό χώρο. Κατά συνέπεια σεισμοί θα υπάρχουν και μπορεί να ξεκινήσουν κάπου αλλού. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό για τον ελλαδικό χώρο», λέει ο κ. Παπαζάχος.