Τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Λευτέρη Οικονόμου, θα τιμήσει ο Δήμος Ηρακλείου με το βραβείο Ηθικής Τάξεως, την ερχόμενη Τετάρτη 18 του μήνα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση που έλαβε η αρμόδια επιτροπή τον Ιούλιο του 2020 μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος θα κάνει και την απονομή.
Για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου θα ομιλήσει ο Καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδώρου, ΙΤΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Βιογραφικά στοιχεία για τον Λευτέρη Οικονόμου
Ο Ελευθέριος Ν. Οικονόμου γεννήθηκε το 1940, σταδιοδρόμησε ως θεωρητικός φυσικός και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαδραμάτισε καίριο ρόλο ως επιστήμονας, εκπαιδευτικός, αλλά και ως διευθυντής σε θέσεις ευθύνης, στην εξέλιξη της θεωρητικής φυσικής στην Ελλάδα, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση των πρώτων βημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και ηγήθηκε της προσπάθειας για την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο οποίο διατέλεσε πρώτος διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, από την ίδρυσή του, το 1983, έως και το 2004.
Ο Λευτέρης Οικονόμου ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του καριέρα ως Επίκουρος Καθηγητής και αργότερα Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (από το 1970 έως το 1981). Υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (το 1994), στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (το 1992), στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (το 1978), στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα (το 1991-1992), και συνεργαζόμενο μέλος του Ames Laboratory κατά την περίοδο 1992-2015.
Διετέλεσε επίσης, επισκέπτης ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (στα έτη 1997-1998) και κατείχε την Έδρα Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (από το 1978 έως το 1981). Το 1981, από κοινού με τον καθηγητή Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, με μετάκληση από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έγιναν οι πρώτοι καθηγητές στο νεοσύστατο Τμήμα Φυσικής του δικού μας Πανεπιστημίου.
Ως πρώτος πρόεδρος του Τμήματος, έθεσε τις βάσεις για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει με επάρκεια το Τμήμα Φυσικής, και έπαιξε, συνάμα, καθοριστικό ρόλο για την πρόσληψη των υψηλής ποιότητας μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Γεγονός που δημιούργησε έκτοτε τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί η υψηλού επιπέδου πορεία του Πανεπιστημίου μας ως σήμερα.
Μαζί με τέσσερις ακόμη επιστήμονες, τους: Φώτη Καφάτο, Διονύσιο Τσιχριτζή, Γρηγόρη Σηφάκη, και Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, εμπνεύστηκαν την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Υπό την διεύθυνσή του, το ΙΤΕ μεγαλούργησε και απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.
Είναι, επίσης, συγγραφέας πολλών βιβλίων Φυσικής, στα ελληνικά και στα αγγλικά, τα οποία αποτελούν βασικά εγχειρίδια στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία της επιστήμης αυτής.