Στον… αέρα τα χειρουργεία του Βενιζελείου – Επιστρέφει στο Ρέθυμνο αναισθησιολόγος
«Δεν βγαίνει ούτε το πρόγραμμα των εφημεριών, ούτε των τακτικών χειρουργείων»

Στον «αέρα» τινάζονται και πάλι τα χειρουργεία του Βενιζελείου μετά την απόφαση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, να επιστρέψει τέλη Μαΐου στο Ρέθυμνο η αναισθησιολόγος του νοσοκομείου του γειτονικού νομού, που είχε μετακινηθεί και πρόσφερε τις υπηρεσίες της στο Βενιζέλειο.

«Τώρα μένουν στο νοσοκομείο 4 αναισθησιολόγοι (ο ένας εξ’ αυτών σε φάση συνταξιοδότησης) και δεν θα βγαίνει ούτε το πρόγραμμα των εφημεριών, ούτε τα των τακτικών χειρουργείων» είπε στην «Π» ο διευθυντής χειρουργικής, Γιώργος Κωστάκης, μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών του νοσοκομείου.

Ο κ. Γιώργος Κωστάκης

Ο γιατρός τόνισε ότι η αναισθησιολόγος του Ρεθύμνου, επιθυμούσε να δουλεύει στο Βενιζέλειο και η επιστροφή της στο Ρέθυμνο, μπλοκάρει για μια ακόμη φορά το πρόγραμμα των χειρουργείων. Ο κ. Κωστάκης είπε ότι οι ανάγκες του Βενιζελείου είναι σαφώς μεγαλύτερες, αφού, «το 2024 στο Ρέθυμνο έγιναν 1.300 χειρουργεία, ενώ στο νοσοκομείο του Ηρακλείου 7.008».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, οι αναισθησιολόγοι του Βενιζελείου έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. Κάνουν 13 εφημερίες τον μήνα, ενώ θα έπρεπε να κάνουν σύμφωνα με τον νόμο κάτω από τις μισές και αντί να υποστηρίζονται με επιπλέον προσωπικό, τους παίρνουν και αυτό που υπάρχει.

«Δεν μπορούν ούτε να αρρωστήσουν, πηγαίνουν και δουλεύουν ακόμη κι όταν είναι άρρωστοι στο νοσοκομείο, για να λειτουργούν καθημερινά 4 χειρουργικές αίθουσες, είναι εξοντωμένοι» είπε. Πρόσθεσε ότι οι 2 ιδιώτες αναισθησιολόγοι που βοηθούν στις επεμβάσεις, δεν συμμετέχουν στο εφημεριακό πρόγραμμα του νοσοκομείου.

Ο κ. Κωστάκης ανέφερε ότι, «όταν υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα τακτικά ούτε τα επείγοντα χειρουργεία» και υπενθύμισε ότι όλα τα βαριά περιστατικά από τους άλλους νομούς που τα νοσοκομεία τους έχουν ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό, καταλήγουν στο Ηράκλειο.

Μετά από αμέτρητα τηλέφωνα και μηνύματα στον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Νεκτάριο Παπαβασιλείου, που όπως μας είπε «ήταν άφαντος και δεν απαντούσε όλες αυτές τις μέρες», χθες απάντησε ότι «η γιατρός του Ρεθύμνου θα επιστρέψει στο πόστο της στον γειτονικό νομό, κάτι που γνωρίζει εδώ και μέρες η διοίκηση του νοσοκομείου».

Ωστόσο, δεν έχει δώσει κάποια λύση για το πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία των χειρουργείων του Βενιζελείου, με τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν χρόνια για να κάνουν την επέμβασή τους.

Όπως έχει γράψει η «Π», τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία έχουν ήδη σταματήσει, γιατί οι συμμετέχοντες είναι απλήρωτοι από την αρχή που ξεκίνησαν και επιπλέον οι αμοιβές των γιατρών είναι πολύ χαμηλότερες, μαζί με τους φόρους, από αυτές που αρχικά τους είχαν υποσχεθεί.