Ξεκινά από σήμερα μέχρι και τις 3 Μαΐου η δημόσια διαβούλευση για τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας την οποία η δημοτική Αρχή φέρει στην κρίση της τοπικής κοινωνίας. «Επιλέγουμε τη δημόσια διαβούλευση διότι κάνουμε πράξη τη συννενοητική διακυβέρνηση σε ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που αφορά την πόλη ακριβώς επειδή επιθυμούμε ο κόσμος να ενδιαφερθεί ξανά για την πλατεία και να ανακτήσει τη σχέση του μαζί της» τόνισε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός. Ο ίδιος εξήγησε ότι η μελετητική πρόταση, που ετοίμασε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, αποτελεί μια συγκροτημένη προσέγγιση αποκατάστασης των λειτουργικών αλλά και αισθητικών προβλημάτων του σημαντικού αυτού δημόσιου χώρου, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά διαμορφώθηκε μετά και από συζητήσεις με τους καταστηματάρχες της περιοχής οι οποίοι διατύπωσαν τις απόψεις τους για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί ο σπουδαίος αυτός δημόσιος χώρος.
Η νέα μελέτη, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων νέες φυτεύσεις, βελτίωση της προσβασιμότητας, νέους χώρους συνάθροισης, δημιουργία υδάτινου στοιχείου, συνοδεύεται από ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι δημότες προκειμένου να εκφράσουν την άποψή τους και να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις σχετικά με την πρόταση του Δήμου.
Την παρουσίαση της μελέτης έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης και ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιάννης Μιχελάκης. «Με την κατάθεση της μελέτης για την πλατεία Ελευθερίας και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί (πάρκο Γεωργιάδη, ανάπλαση “Σταυρού” της πόλεως, αναβάθμιση Ενετικών Τειχών κ.ά.) κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας για το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, τόνισε ο κ. Λαμπρινός προσθέτοντας. «Επιλέγουμε τη δημόσια διαβούλευση επειδή, όπως έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, εμείς όταν μιλάμε για συμμετοχική διακυβέρνηση, το εννοούμε. Παράλληλα θέλουμε ο κόσμος να νοιαστεί ξανά για την πλατεία, διότι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο χώρος είναι ότι οι Ηρακλειώτες δεν τον αγάπησαν ποτέ». Η δημόσια διαβούλευση ξεκινά τη Μεγάλη Πέμπτη 25 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο αλλά και τις δικές τους προτάσεις στο email: [email protected]
Τι προβλέπει η μελέτη ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας
Η νέα πρόταση καθαιρεί ένα μεγάλο μέρος των υφιστάμενων περιμετρικών σκαλοπατιών τα οποία καταλαμβάνουν έναν σχετικά αχρησιμοποίητο χώρο. Η πρόσβαση στην πλατεία προβλέπεται να γίνει κυρίως με ράμπες πρόσβασης στο υπερυψωμένο “belvedere” της πλατείας, καθώς και από την πλευρά του Αρχαιολογικού Μουσείου προβλέπεται μια ράμπα πρόσβασης στην πλατεία. Η δημιουργία καθιστικών και παρτεριών στη θέση των υφιστάμενων περιμετρικών σκαλοπατιών οριοθετεί και την ασφαλή πρόσβαση του πεζού στην πλατεία, οδηγώντας τον στις διαβάσεις. Δημιουργούνται νέοι χώροι φύτευσης και αύξηση υφιστάμενων. Επιχειρείται η ανάδειξη του κτηρίου της Περιφέρειας Κρήτης με τη δημιουργία νέας όδευσης από την πύλη Αγίου Γεωργίου και η αντικατάσταση της πλακόστρωσης μπροστά από το κτήριο με εγχώριο πωρόλιθο χρώματος ώχρας ή ανοιχτού μπεζ ώστε να επιτύχουμε αισθητική και βιοκλιματική αναβάθμιση με μικρότερη απορρόφηση θερμότητας από την ηλιακή ακτινοβολία. Γίνεται αποξήλωση των υφιστάμενων πυλώνων φωτισμού λόγω της στατικής ανεπάρκειας των διαβρωμένων ιστών και της αστοχίας του περιβλήματος που οφείλεται στη φθορά που έχουν υποστεί με το πέρασμα του χρόνου και της δυσκολίας να επιλεγούν βιομηχανοποιημένα φωτιστικά που να μπορούν να τοποθετηθούν επί των υφιστάμενων ιστών. Επίσης δημιουργείται υδάτινο στοιχείο στο βόρειο τμήμα της πλατείας Ελευθερίας. Στη διασταύρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου το πεζοδρόμιο της πλατείας διευρύνεται, δημιουργείται μια δεξαμενή νερού (συντριβάνι) με ένα μεταλλικό γλυπτό εκτοξευόμενου νερού του οποίου τα σχέδια έχει δωρίσει ο γλύπτης Μανώλης Μαριδάκης στον Δήμο Ηρακλείου. Διατηρείται το υφιστάμενο στέγαστρο στη δυτική πλευρά της Πλατείας, απομακρύνονται οι ιδιωτικές κατασκευές και γίνεται προσαρμογή στη Νομοθεσία και τις προδιαγραφές της μελέτης της Παλιάς Πόλης ως προς τις πινακίδες των καταστημάτων και τον φωτισμό. Στη θέση των ιδιωτικών ιστών φωτισμού προτείνεται φύτευση νέων δέντρων για συμπληρωματική σκίαση. Γίνεται σύνδεση της διαμόρφωσης της πλατείας με το πάρκο Γεωργιάδη που αναβαθμίζεται. Προβλέπεται δημιουργία λωρίδας πρασίνου εκεί όπου σήμερα σταθμεύουν αυτοκίνητα. Δημιουργείται μια λωρίδα πρασίνου από μεγάλα δέντρα σε συνδυασμό με χαμηλή φύτευση που αρχίζει από το πάρκο Γεωργιάδη ως την πλατεία Ελευθερίας κατά μήκος της διαδρομής πεζών. Επίσης μετακινείται η προτομή του Ν. Καζαντζάκη στην υφιστάμενη όδευση της πλατείας (από πορφυρίτη) στο νότιο τμήμα της που διακόπτεται από την οδό Αβέρωφ, με σκοπό την ανάδειξη του αγάλματος και διαμόρφωση ενός μεγάλου χώρου πρασίνου (430μ2) περιμετρικά από αυτά με δέντρα, χαμηλή φύτευση και καθιστικά.