Τον στόχο της κυβέρνησης να μετρατρέψει το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, από αεροδρόμιο τουριστικού προορισμού σε μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο, περιέγραψε από το βήμα της βουλής ο αρμόδιος Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «στο Καστέλλι θα κατασκευαστεί ένα αεροδρόμιο κατά 32% μεγαλύτερο από ό, τι προβλεπόταν. Εξειδικεύοντας ο Υφυπουργός υποστήριξε ότι το κτήριο του αεροσταθμού θα είναι πολύ μεγαλύτερο, βελτιώνοντας την λειτουργικότητα του αεροδρομίου συνολικά, με μεταβολές να εντοπίζονται επίσης σε διαδρόμους, τροχόδρομους, τους χώρους στάθμευσης αεροσκαφών και στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα λόγω αλλαγής σχεδιασμού.
Ο Υφυπουργός τόνισε πως το Καστέλλι αποτελεί το μοναδικό νέο αεροδρόμιο σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας πως το έργο βρίσκεται ήδη στο 20 % της κατασκευής.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «οι αλλαγές θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ενίσχυση τόσο των αναπτυξιακών προοπτικών της Κρήτης, όσο και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας ευρύτερα».
«Προχωράμε σε ένα μεγαλύτερο, πιο σύγχρονο, πιο ανθεκτικό και βιώσιμο αεροδρόμιο στο Καστέλλι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραγιάννης για να προσθέσει:
«Πρόκειται για το μοναδικό νέο αεροδρόμιο που κατασκευάζεται σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ίδια την οικονομική δυναμική της Ελλάδας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι απέχει μόλις 4 ώρες από την Ντόχα, τη Μαδρίτη, τη Μόσχα και το Λονδίνο» τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών προσθέτοντας ότι «μετατρέπουμε ένα αεροδρόμιο προορισμού σε μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο για όλη τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή».
Περιγράφοντας τις προοπτικές και την αυξανόμενη επιβατική κίνηση, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι «κατά την περίοδο έγκρισης του Master Plan η κίνηση του αεροδρομίου κυμαινόταν περίπου στα 5 εκατομμύρια, ενώ την περίοδο υποβολής των προσφορών για το έργο, το 2016-2017 η κίνηση του αεροδρομίου ανερχόταν σε 7 εκατ. επιβάτες. Το 2019 ξεπέρασε τους 7 εκατ. επιβάτες και οι εκτιμήσεις για το 2030 αναφέρουν ότι η επιβατική κίνηση θα φτάσει τα 9 – 10 εκατ. και τα 13 – 14 εκατ. σε βάθος 25ετίας».
«Είναι εμφανές ότι ένα αεροδρόμιο σχεδιασμένο για 7-7,5 εκατομμύρια επιβάτες δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην συνεχώς αυξανόμενη κίνηση του Ηρακλείου στην προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του» εξήγησε ο Υφυπουργός Υποδομών για να προσθέσει:
«Είναι καιρός οι διαδικασίες και οι αγκυλώσεις του Δημοσίου που κρατούν για χρόνια να μην βαίνουν εν τέλει εις βάρος του σχεδιασμού, της λειτουργικότητας και της χρησιμότητας των ίδιων των έργων και των χρημάτων που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι γι’ αυτά».
Καταλήγοντας ο κ. Καραγιάννης επισήμανε ότι: «Το έργο του νέου αεροδρομίου βρίσκεται ήδη στο 20% της κατασκευής, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει ο ΒΟΑΚ και πολλά άλλα μεγάλα έργα που δίνουν νέα προοπτική στην Κρήτη, όπως ακριβώς της αξίζει».