Αμέσως μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων αναμένεται να παραπεμφθεί στη νομική υπηρεσία το κρίσιμο ζήτημα της δημιουργίας Οργανισμού στον οποίο θα ενταχθεί το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή και του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να μπορεί να δέχεται χρηματοδοτήσεις του δημοσίου.
Αυτό τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Στέλλα Αρχοντάκη -Καλογεράκη, η οποία τονίζει ότι με δεδομένη τη θετική συγκατάθεση της υπουργού Πολιτισμού Λ.Μενδώνη στον σχεδιασμό αυτό, είναι σημαντικό να διερευνηθεί νομικά η υπόθεση σε σχέση με τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση αυτή.
Ουσιαστικά αυτό το οποίο θέλουμε, -τονίζει- είναι να διαμορφώσουμε τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στη δημιουργία του Οργανισμού, για τον οποίο ασφαλώς θα πρέπει να δώσει την έγκριση του, τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΝΑΛ, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το σχέδιο της οικονομικής διάσωσης
Όπως είναι γνωστό σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο είναι ενταγμένο στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΠΑΝΑΛ η οποία επειδή είναι Α.Ε. του στερεί τη δυνατότητα ενίσχυσης με κρατικά κονδύλια. Αυτό είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τη Λότζια που προβληματίζεται έντονα για το βάρος της ισχυρότατης οικονομικής πίεσης που σηκώνει η δημοτική επιχείρηση και στο πλαίσιο αυτό αναζητά λύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν νέα προοπτική σε σχέση με τη βιωσιμότητα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου.
Πιο συγκεκριμένα όπως εξηγεί με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, ετησίως το Πολιτιστικό Κέντρο μόνο για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του και ειδικά τον τεχνολογικό εξοπλισμό της σκηνής που είναι πανάκριβος χρειάζεται ένα ποσό της τάξεως των 300 χιλ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά είναι ο μέσος όρος των κονδυλίων που απαιτούνται στην περίπτωση που δεν έχει σημειωθεί κάποια ζημιά διότι εάν συμβεί αυτό τα πράγματα αλλάζουν και θα πρέπει να δαπανηθούν πολλαπλάσια ποσά. Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προσθέσουμε και το υψηλότατο κόστος συντήρησης και των υπολοίπων εγκαταστάσεων το οποίο είναι βαρύτατο και καθόλου εύκολο να το διαχειριστεί η ΔΕΠΑΝΑΛ. Για παράδειγμα φέτος κάναμε συντήρηση της ταράτσας του κτηρίου και της μόνωσης του.
Αντίστοιχα προστέθηκε και άλλος εξοπλισμός στους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου και όλα αυτά τα στοιχεία προσαυξάνουν το λειτουργικό κόστος.
Η ίδια σημειώνει ότι η πολιτική της δημοτικής επιχείρησης είναι να κρατά χαμηλές τις τιμές των εισιτηρίων ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο να έχει πρόσβαση στις σημαντικές παραστάσεις και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται.
Όμως η τακτική αυτή, δεν διευκολύνει την προσπάθεια που καταβάλλεται για να υπάρχει ένα οικονομικό αντιστάθμισμα που θα καλύπτει το εύρος των λειτουργικών εξόδων του Πολιτιστικού Κέντρου. Έτσι η οικονομική πίεση κλιμακώνεται και θα πρέπει να δοθεί διέξοδος. Το ενδεχόμενο συγκρότησης οργανισμού είναι ένα σενάριο το οποίο είχε εξεταστεί και παλαιότερα.
Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ τονίζει ότι σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης βρίσκονται όλα τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της χώρας.« Είναι χαρακτηριστικό ότι για το φεστιβάλ Δράμας το υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε για εκδηλώσεις μιας εβδομάδας το ποσό των 300 χιλ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά εμείς μπορούμε να καλύψουμε τα ετήσια έξοδα συντήρησης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεών μας».