Ηράκλειο από ψηλά

Απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος, με κορυφαίο ζητούμενο την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ηρακλείου τα επόμενα χρόνια, επιχειρεί να δώσει το Επιχειρησιακό Σχέδιο και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός 2020-2023, που συζητήθηκε χθες στη διαπαραταξιακή επιτροπή. Στη συνεδρίαση των επικεφαλής των παρατάξεων, συμμετείχαν μόνοι οι παρατάξεις που συνεργάζονται με τη Δημοτική Αρχή, καθώς δεν παραβρέθηκε η αντιπολίτευση.

Η παρουσίαση του Σχεδίου έγινε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Σισαμάκη, ο οποίος εξήγησε ότι την αντικειμενική ανάγκη συγκρότησης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα είναι μακροπρόθεσμη και θα βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής συνοχής, της περιβαλλοντικής προστασίας, της πολυεπίπεδης συνεργασίας και της οικονομικής ευημερίας του Δήμου και των δημοτών του, προσαρμοσμένη σε μια πολύ δύσκολη παγκόσμια κοινωνική και οικονομική συγκυρία.

Όπως εξήγησε εν μέσω βαθιάς υγειονομικής, κοινωνικής και κατ ́ επέκταση οικονομικής κρίσης και σε συνθήκες πρωτοφανείς και για την τοπική αυτοδιοίκηση, επιδίωξη και πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η στήριξη των αδυνάτων,  με το «άπλωμα» ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας,  μέριμνας και φροντίδας σε όλο το Δήμο. Δεύτερο μέλημα, αποτελεί η πολύπλευρη ανάπτυξη του τόπου με σημαντικά τεχνικά έργα, αλλά και η ενίσχυσή του με σημαντικές άυλες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές δράσεις, με έντονο το αποτύπωμα ενός ολιστικού ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο ίδιος περιέγραψε ότι οι γενικοί στόχοι του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού προσδιορίζονται σε τέσσερα βασικά επίπεδα. Το πρώτο αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών και πολιτών, και το δεύτερο στην αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης.

Αντίστοιχα κεντρικός στόχος είναι η στήριξη και ενθάρρυνση της τοπικής οικονομίας, ανάπτυξης και καινοτομίας, όπως επίσης και η ενίσχυση του Δήμου Ηρακλείου με τρόπο ώστε να είναι βιώσιμος και αποδοτικός, με όρους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς.

Όπως τονίσθηκε στο επόμενο στάδιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου, θα γίνει  προσδιορισμός των έργων που θα ενταχθούν σε αυτό το σχεδιασμό, στις γενικές κατευθύνσεις του οποίου είναι η ενίσχυση του μητροπολιτικού ρόλου και λειτουργίας του Δήμου, με την προώθηση διαδημοτικών συνεργασιών και εταιρικών διεθνών σχέσεων. Επίσης η προετοιμασία μελετών για την μελλοντική αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» και των όμορων δημοτικών εκτάσεων, έπειτα από την μετεγκατάστασή του στο Καστέλλι.

Η συνεχής, ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή φορέων και πολιτών, σε κάθε φάση διαμόρφωσης δράσεων τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, με στόχο την καλλιέργεια και ενίσχυση της συλλογικής αστικής συνείδησης. Ακόμα η ανάταξη του δημόσιου αστικού χώρου, αξιοποίηση του οικοδομικού αποθέματος και της διαθέσιμης δημοτικής γης.

Αντίστοιχα, η υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων και δράσεων σε όλη την επικράτεια του Δήμου (οδοποιία, σχολικά κτήρια, άρδευση, παιδικές χαρές, αναπλάσεις, καθαριότητα, κ.α.).

Επίσης, η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, με σημαντικά τεχνικά έργα, αλλά και η ενίσχυσή του με σπουδαίες άυλες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις. Επίσης, η διασύνδεση των πολιτιστικών πόρων του Δήμου, με τουριστικές – πολιτιστικές διαδρομές που συνδέουν το λιμάνι, το κέντρο, τα ενετικά τείχη και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Ακόμα η ολοκλήρωση των εκκρεμών πολεοδομικών μελετών, η αναβάθμιση του δομημένου χώρου, με πολεοδομικές παρεμβάσεις, όπως αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων με αύξηση του ελεύθερου δημόσιου χώρου και πρασίνου και η μετάβαση «από το Πράσινο της Πόλης στην Πόλη του Πρασίνου» και η  δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου βιώσιμης αστικής κινητικότητας, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα τον πεζό, τον ποδηλάτη και τις ευπαθείς ομάδες, έχοντας επιπρόσθετα και θετικό βιοκλιματικό πρόσημο.