«Με ποιο δικαίωμα μπήκαν στο σπίτι μου; Μου έκλεψαν όλα τα κοσμήματα. Ποιος θα με αποζημιώσει εμένα; Με κατέστρεψαν» είπε με δάκρυα στα μάτια ενώπιον του δικαστηρίου ηλικιωμένη, στο σπίτι της οποίας εισέβαλαν πριν μερικούς μήνες οι νεαροί Ρομά που κάθισαν χθες στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για αλλεπάλληλες διαρρήξεις.
Το ακροατήριο ήταν κατάμεστο από ανθρώπους, οι οποίοι βρήκαν τα σπίτια τους παραβιασμένα και «λεηλατημένα». Έβραζαν από οργή και κάποιοι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα νεύρα και το στόμα τους σαν άκουγαν τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης. «Είναι όλα παιδιά, 20, 21, 25 ετών. Έχουν ήδη τιμωρηθεί αυστηρά με τον εγκλεισμό της προφυλάκισής τους.
Τι θα κερδίσει η κοινωνία από τον εγκλεισμό ενός 25χρονου…» έλεγε με ικετευτικό ύφος προς την έδρα η συνήγορος του ενός. «Ε, σώπα πια…» πετάχτηκε ενοχλημένος ένας ηλικιωμένος παθών που κρατούσε απελπισμένος το κεφάλι του.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί… ρεσιτάλ κατάθεσης αστυνομικού της Ασφάλειας Ηρακλείου. Κόντρα στις συνήθεις και…ρετουσαρισμένες καταθέσεις ένστολων, επέλεξε να πει τα πράγματα χύμα και τσουβαλάτα. Τα λεγόμενα του ενόχλησαν τους συνηγόρους υπεράσπισης και δη γνωστό ποινικολόγο της Αθήνας που τον αποκάλεσε… πελάτη. Με τον αστυνομικό να του δείχνει με νόημα ότι οι…πελάτες είναι πίσω του, στο εδώλιο.
Ο αστυνομικός εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος ότι οι τρεις έχουν διαπράξει και τις 25 διαρρήξεις που τους αποδίδονται και όχι μόνο τις τρεις για τις οποίες έχουν ταυτοποιηθεί. Μάλιστα ανέφερε ότι έχουν απογοητευτεί να συλλαμβάνουν τον έναν εξ αυτών, τον «αρχηγό» όπως τον χαρακτήρισε.
Το άτομο αυτό, μόλις 21 ετών σήμερα, πατέρας δύο παιδιών, στις αρχές Μαρτίου θα καθίσει ξανά στο εδώλιο ως εμπλεκόμενο στη διάπραξη 61 διαρρήξεων εντός και εκτός Κρήτης, τις οποίες φέρεται να αρνείται πλην δύο-τριών ταυτοποιημένων.
Μεταξύ άλλων είχε εισβάλει στο σπίτι πρωταθλητή Ελλάδος στο Κιάτο και είχε αποσπάσει το βιδωμένο χρηματοκιβώτιο στο οποίο μεταξύ άλλων υπήρχαν τέσσερα λειτουργικά όπλα. Είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι τα είχε «σκοτώσει».
Σε άλλη περίπτωση στο Ηράκλειο, στο διαμέρισμα ηλικιωμένου ζευγαριού. Όσο η γυναίκα ρέμβαζε στο μπαλκόνι και ο σύζυγος κοιμόταν σε παρακείμενο βοηθητικό χώρο, ο νεαρός εισέβαλε στο υπνοδωμάτιο και άρπαξε από την ντουλάπα το κουτί με τα κοσμήματα.
Σε αυτόν αποδίδεται και η κλοπή σε σπίτι πυροσβέστη. Ακόμα και από τα παράθυρα τουαλέτας κατάφερνε να εισβάλλει στα σπίτια.
Το δικαστήριο τούς έκρινε ένοχους μόνο για τρεις περιπτώσεις απλών κλοπών αλλά και για το αδίκημα της συμμορίας και έτσι η συνολική ποινή φυλάκισης για τους δύο διαμορφώθηκε στα τέσσερα έτη, για τον τρίτο, τον μικρότερο, στα 2 έτη και 9 μήνες.
Και ενώ στο ακροατήριο υπήρξε μία αίσθηση απογοήτευσης για τις μικρές ποινές, η… ανατροπή ήρθε στο τέλος. Η εισαγγελέας έδρας πρότεινε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη για τους δύο με την ποινή των τεσσάρων ετών και αυτή ήταν και η απόφαση της προέδρου παρά την προσπάθεια των συνηγόρων να αφεθούν ελεύθεροι.
Η απόφαση να επιστρέψουν στη φυλακή οι δύο προκάλεσε πανζουρλισμό στους συγγενείς που περίμεναν απ’ έξω, φώναζαν, έκλαιγαν και έβριζαν. Από την άλλη οι παθόντες έδειξαν να αισθάνονται μια στοιχειώδη δικαίωση… Μπορεί, όπως έλεγαν, τα κοσμήματά τους να τα έχασαν οριστικά, τουλάχιστον υπήρξε μία τιμωρία…