Αντίστροφη μέτρηση για το τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ

«Όχι στη διχοτόμηση του Ηρακλείου από τη χάραξη του ΒΟΑΚ» είναι το κεντρικό ζητούμενο  που αναμένεται να απασχολήσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει την εισήγηση των συμβούλων τη παράταξης «Συν Εργασία» για το Ηράκλειο κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη και Φανούρη Βατσινά, με την οποία προτείνουν την υπογειοποίηση του νέου αυτοκινητόδρομου εντός του πολεοδομικού ιστού ή σε τμήματα του, ώστε να αποφορτίζεται το βαρύ κυκλοφοριακό φορτίο χωρίς κόστος για την κίνηση στο αστικό δίκτυο.

Ειδικότερα όπως τονίζεται στη σχετική εισήγηση, η  προτεινόμενη απλή αναβάθμιση του ΒΟΑΚ, στο  εντός της μητροπολιτικής ενότητας του Ηρακλείου  νομιμοποιεί την οριστική διχοτόμηση της πόλης  και υπονομεύει τη λειτουργία και την ορθολογική  ανάπτυξη της  στο μέλλον.

Η  άποψη ότι  η  διατήρηση  της παλαιάς (ξεπερασμένης και αναχρονιστικής)  χάραξης του ΒΟΑΚ από τα Λινοπεράματα ως τις Γούρνες είναι «οικονομοτεχνικά μονοσήμαντη», στην πραγματικότητα  ικανοποιεί την επιθυμία της κυβέρνησης να τελειώνει μαζί μας, διευκολύνει τον  όποιο επενδυτή  να επενδύσει  ψίχουλα  και κυρίως  υπονομεύει το μέλλον της πόλης.

Όπως τονίζεται, η «δέσμευση»  για την άμεση ανάθεση της  μελέτης  εναλλακτικών λύσεων   για τη «ευρεία παράκαμψη» του Ηρακλείου νοτιότερα και  ανεξάρτητα από το κατασκευαστικό κόστος και το μήκος αυτής, απλώς ρίχνει  στάχτη  στα μάτια  των πολιτών εν όψει των  επικείμενων εθνικών και δημοτικών εκλογών.

Οι εναλλακτικές  λύσεις δεν σκοντάφτουν μόνο στο οικονομικό  κόστος  και το μήκος της νέας χάραξης,  αλλά κυρίως  στην   ύπαρξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, που δυσχεραίνουν τη νέα χάραξη, βορειότερα του Γιούχτα  και  στην ανάγκη   διεύρυνσης  του αριθμού των χρηστών -πελατών του όποιου επενδυτή,  με  την υπερβολική   επιβάρυνση  των μονίμων κατοίκων και των σταθερών επισκεπτών της πόλης.

Όπως ξεκαθαρίζουν οι δύο σύμβουλοι  στην εισήγηση, «χωρίς να υποτιμούμε  την επιβολή  διοδίων για τις καθημερινές μας μετακινήσεις,  θεωρούμε  τη μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης της πόλης, μεγαλύτερο πρόβλημα και  μάλιστα χωρίς ορατή  λύση  το οποίο  έχουμε χρέος να αποτρέψουμε.  Έχοντας υπόψη  ότι τα μεγάλα έργα σχεδιάζονται και μελετώνται ενιαία και ενδεχομένως εκτελούνται τμηματικά,  είπαμε  και  λέμε  όχι στην οριστική διχοτόμηση της πόλης αντιπροτείνοντας  ως  λύση την υπογειοποίηση του νέου αυτοκινητόδρομου   στα εντός του πολεοδομικού ιστού τμήματά του».

Πού θα γίνει υπογειοποίηση

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, «η υπογειοποίηση  τμήματος ή τμημάτων της οδού από  το  Γιόφυρο  έως τη  Νέα Αλικαρνασσό   μήκους  τριών έως  τεσσάρων  χιλιομέτρων   και   πλάτους 23 περίπου μέτρων, εξασφαλίζει 70. 000- 92.000 τμ. ελεύθερων δημοτικών χώρων στη ραχοκκοκαλιά της πυκνοδομημένης πόλης μας, αξίας  εβδομήντα έως ενενήντα περίπου εκατομμυρίων ευρώ,  χωρίς να υφίσταται  πλέον ανάγκη κατασκευής  πολλών ανισόπεδων κόμβων και παράπλευρων οδών με δαπάνες του Δήμου ούτε και  κίνδυνος  επιβολής   διοδίων για τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης, που  δυστυχώς με τη λύση που προκρίνεται,  πρόκειται να αποτελέσουν τους πλέον τακτικούς χρήστες  (πελάτες) του «αυτοκινητόδρομου».

Έτσι, ίσως  ερμηνεύεται  η επικείμενη καταστροφική μονιμοποίηση της διχοτόμησης  της πόλης σε βόρειο και νότιο Ηράκλειο.

«Η προσθήκη  μιας  καθόλου ευκαταφρόνητης και απρόβλεπτης  δαπάνης στην καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων και των σταθερών λόγω εργασίας επισκεπτών της πόλης , οι οποίοι μοιραία και  αναπόφευκτα θα αποφεύγουν τη χρήση  του ΒΟΑΚ, θα   επιδεινώσει ακόμη  περισσότερο  τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί ήδη, αν και κάνουμε ελεύθερα (χωρίς διόδια) χρήση του δημόσιου αυτού αγαθού.

Η κυκλοφορία αυτή μοιραία θα διοχετευθεί στην παλαιά εθνική οδό, όπου και όσο  αυτό είναι εφικτό (62 Μαρτύρων, Καλοκαιρινού, Δικαιοσύνης, Ικάρου, Στέλιου Καζατζίδη), στη Δημοκρατίας, στην Παπαναστασίου, στην Κνωσού και στο  πολύπαθο δυτικό τμήμα  της παραλιακής οδού,  το οποίο de facto,  αντί να μετεξελιχθεί σε  οδό ήπιας κυκλοφορίας  σύμφωνα με τη μελέτη,  η οποία περιλαμβάνεται στο ομόφωνα ψηφισμένο και επιλεκτικά υλοποιούμενο πρόγραμμα  του Δήμου Ηρακλείου, καλείται να εξυπηρετήσει τη χαοτική κατάσταση που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Το ανατολικό τμήμα  αντίθετα στη βορειοδυτική είσοδο της Αλικαρνασσού δεν κινδυνεύει ακόμη, γιατί δεν θελήσαμε να  ολοκληρωθεί, ενώ το  ημιτελές τμήμα αυτού «φροντίσαμε» να το κλείσουμε οριστικά, με την κατασκευή «ιδιωτικών πεζόδρομων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος ή φυσικών καταστροφών.

Η μελέτη  περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι τεχνικές παρατηρήσεις  και οι προσθήκες του ΟΑΚ  και της αναμορφωμένης εισήγησης της δημοτικής Αρχής δεν δίδουν απαντήσεις  στα ερωτήματα αυτά  ούτε μπορεί να θεωρηθεί απάντηση η όποια δέσμευση  για την μελλοντική ανάθεση της μελέτης εναλλακτικών λύσεων  και πολύ περισσότερο δεν δίδουν λύση   οι οριακές διευθετήσεις των υφιστάμενων κόμβων, με τη διαμόρφωση δύο κυκλικών κόμβων στον κόμβο της Ν. Αλικαρνασσού-  Κατσαμπά, σύμφωνα με την υφιστάμενη μελέτη της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ή την σημαντική προσθήκη του κόμβου ΒΟΑΚ- ΠΑΓΝΗ,  ο οποίος αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση στις δομές τριτοβάθμιας υγείας  και να εκτονώσει σημαντικά την κυκλοφορία στη δυτική είσοδο της πόλης και τον Εσταυρωμένο».