το πάρκο Ερυθραίας

Ενώ τα έργα για το πάρκο Ερυθραίας προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και με πολλούς αστερίσκους από τους κατοίκους της περιοχής, η παράταξη του Γιάννη Κουράκη «Ηράκλειο 3.7.5» επαναφέρει το ζήτημα συγκεκριμένων διανοίξεων που θεωρούνται απαραίτητες για την οδό Ερυθραίας.

Το θέμα δεν είναι πρώτη φορά που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την παράταξη να θεωρεί πως είναι κομβικής σημασίας να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις παράλληλα με τις υπόλοιπες αναπλάσεις που γίνονται στην περιοχή, καθώς δημιουργείται ένα μεγάλο παράδοξο, να παρατηρείται ταυτόχρονα «κοσμογονία» σε ένα σημείο μιας περιοχής και σε απόσταση αναπνοής από αυτή να μην έχουν ρυθμιστεί βασικά αναπτυξιακά ζητήματα τα οποία χρονίζουν.

Την ίδια στιγμή βέβαια, προβληματισμός υπάρχει και αναφορικά με την εφαρμογή της ανάπλασης του «εμβληματικού» όπως έχει χαρακτηριστεί από τη δημοτική αρχή πάρκου της Ερυθραίας, οι εργασίες του οποίου έχουν ήδη εκκινήσει στα νοτιότερα τμήματα της παρέμβασης.

Παρά το γεγονός πως συνολικά η περιοχή θεωρούσε το έργο αναγκαίο, αλλά και θετικό, όσο προχωρούν οι εργασίες διαπιστώνονται δομικά προβλήματα αναφορικά με την μελέτη, καθώς συρρικνώνεται σε πολλά σημεία το πλάτος των οδών, περιορίζονται προσβάσεις, ενώ διαφαίνεται – ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι μηχανικός – πως η περιοχή θα αντιμετωπίσει πολλά και γενικευμένα προβλήματα από τη δημιουργία του πάρκου.

Το γεγονός πως στο σημείο της παρέμβασης δημιουργήθηκε πρόσφατα νηπιαγωγείο, σε συνδυασμό με τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τα γενικευμένα ζητήματα κυκλοφοριακού που ήδη αντιμετωπίζει λόγω «διχοτόμησης», έρχονται να προβληματίσουν έντονα και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα.

Στο μεταξύ, εκτός από το ζήτημα του πάρκου της Ερυθραίας, σήμερα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου και το φλέγον ζήτημα που σχετίζεται με την ευρύτερη προσέγγιση του παλαιού κοιμητηρίου στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να πάρει θέση για τα συνολικά 28 οικογενειακά ταφοπέδια, αλλά και να αποφασίσει για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Κοιμητηρίου.