Στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές έχει υποβληθεί, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Πυροσβεστική για τη μεγάλη φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο. Η υπόθεση χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή μυστικότητα και οι πληροφορίες που διαρρέουν δεν επιβεβαιώνονται σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι η σχηματισθείσα δικογραφία αφορά σε ένα άτομο που έκανε συγκεκριμένες εργασίες από τις οποίες φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά. Ωστόσο, το αυτόφωρο έχει παρέλθει, δεν υπήρξε σύλληψη και η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
Την ίδια ώρα, η φωτιά νότια του νομού έχει θεωρητικά σβήσει, ωστόσο ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων δεν έχει εκλείψει και η πιθανότητα να υπάρξουν νέες εστίες είναι ορατή. Αρμόδιοι αξιωματικοί που όλες αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο σημείο λένε στην «Π» ότι δεκάδες πυροσβέστες (περίπου 60) βρίσκονται στις περιοχές που κάηκαν με 18 οχήματα και είναι πολύ πιθανό να παραμένουν εκεί για αρκετές ημέρες ακόμα.
«Επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές και συναντήσεις με στελέχη της Πυροσβεστικής»
Ο Κωνσταντίνος Β. Κεφαλογιάννης, συντονιστής Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ, επισκέφθηκε χθες τις περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο που υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή και, δυστυχώς, αποτέφρωσε περίπου 20.000 στρέμματα δασικής, χορτολιβαδικής και γεωργικής έκτασης και ενημερώθηκε από στελέχη της Πυροσβεστικής, που όλες αυτές τις ημέρες έδωσαν τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης και, συγκεκριμένα, με τον πρόεδρό της Μανώλη Αντωνακάκη, τον αντιπρόεδρο Απόλλωνα Φραγκιαδάκη και τον Οργανωτικό γραμματέα Γιάννη Κοτσορέ, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο δύσκολο έργο της η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε ευαίσθητες περιοχές του νομού Ηρακλείου, όπως το δάσος της Βιάννου, Κέρη κ.λπ. που έχουν πληγεί κατά το παρελθόν, ώστε να προληφθεί και να αποφευχθεί κάποια δυσάρεστη εξέλιξη στο μέλλον.
Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, στις συναντήσεις του εξήρε το έργο των στελεχών της Πυροσβεστικής και τους συνεχάρη για τις μεγάλες μάχες που δίνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, πολλές φορές με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας ή και της ίδιας της ζωής τους.
Τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 390 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και η Πυροσβεστική έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με 50-70 πυρκαγιές.
Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτείται εθνικός σχεδιασμός, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, που θα κινείται σταθερά στο τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα. Και είναι αναγκαία, ασφαλώς, η περαιτέρω ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και σε έμψυχο δυναμικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως και η κρατική ενίσχυση σε όσους φορείς εμπλέκονται στην πρόληψη (ΟΤΑ, Δασικές Υπηρεσίες κ.λπ.) αλλά και η ενεργοποίηση και η μέριμνα του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Η κυβέρνηση από την πρώτη ώρα είναι κοντά στους πληγέντες και θα σταθεί δίπλα τους άμεσα και αποφασιστικά με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν. Παράλληλα, με ερωτήσεις ευρωβουλευτών μας έχει ζητηθεί και η κοινοτική συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί για εμάς υπέρτατη αξία. Και οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε ότι η αποστολή μηνυμάτων μέσω του «112» για προληπτική εκκένωση περιοχών έχει συμβάλλει αποφασιστικά, ώστε να μην έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές. Και αυτό είναι ασφαλώς πολύ σημαντικό».
Επίδομα
Ειδικά επιδόματα στα στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, με 178 διατάξεις 12 υπουργείων κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ρύθμιση για την αποζημίωση του πυροσβεστικού προσωπικού για πρόσθετη εργασία προβλέπει «Το πυροσβεστικό προσωπικό Γενικών Καθηκόντων που εκτελεί περιπολίες ή υπηρετεί σε Πεζοπόρα Τμήματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου δύναται, για την κάλυψη των αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών δασοπυρόσβεσης και, εφόσον η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς ορίζεται ως υψηλή (3), πολύ υψηλή (4) ή κατάσταση συναγερμού (5) στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης όπου ανήκει, να διατίθεται για εκτέλεση πρόσθετης υπηρεσίας, εφόσον το επιθυμεί, κατόπιν έγκρισης του οικείου Διοικητή, μέχρι τέσσερα (4) οκτάωρα τον μήνα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας, με την καταβολή αποζημίωσης. Η εν λόγω αποζημίωση ορίζεται στο ύψος που προβλέπεται για την πέραν του πενθήμερου εργασία του προσωπικού αυτού, προσαυξημένη κατά είκοσι τοις εκατό (20%) και χορηγείται με τις ίδιες προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, το ως άνω προσωπικό δύναται να εκτελεί έως δώδεκα (12) επιπλέον οκτάωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».
Το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά την ετήσια δαπάνη για την υπερωριακή απασχόληση σε 3,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, παρέχεται άμεσα μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης εργασίας ύψους 141,92 ευρώ και στα στελέχη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων.