Η πλήρης αλληλεγγύη αλλά και η ουσιαστική στήριξη προς τους πολίτες αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση των περιοχών που έχουν πληγεί, τονίστηκε στο πλαίσιο συνεδρίασης της Ολομέλειας των δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο χθες.
Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι τόνισαν ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα, αλλά και να προσφερθεί στοχευμένη βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους.
Οι ομιλητές ανέφεραν ότι πρέπει να επιλυθούν όλα τα προβλήματα στέγασης και σίτισης των σεισμοπλήκτων, να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την επιχειρηματικότητα, καθώς και τον πρωτογενή τομέα.
Επιπλέον τονίστηκε η ανάγκη, για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν παράλληλα βασικά θέματα και ζητήματα της επικαιρότητας που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, ενώ έμφαση δόθηκε στα θέματα των φυσικών καταστροφών. Κατά τη συνεδρίαση διαμορφώθηκαν και οι θέσεις της Π.Ε.Δ. Κρήτης που θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε ακόμα το θέμα της ενεργειακής κρίσης που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία, αυξάνοντας την επιβάρυνση νοικοκυριών, επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις θέσεις που εξέφρασε τις τελευταίες μέρες η Ε.Ε. της ΠΕΔ Κρήτης, ζητείται οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι Δήμοι να υπαχθούν σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6%, ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες αλλά και να μειωθεί η τιμή του ρεύματος.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επίσης, έγινε ειδική συζήτηση στο σημαντικό ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας.
Για το επικείμενο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ότι αυτό θα πρέπει να είναι ουσιαστικό και όχι τυπικό, να καλύψει όλα τα θέματα της Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης, με την προώθηση σημαντικών σύγχρονων αλλαγών όπως ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, ο δημοκρατικός προγραμματισμός.
Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα, προτείνεται η κατάργηση της κινητικότητας με προβολή των λύσεων που προτείνει η Αυτοδιοίκηση, η κάλυψη των κενών προσωπικού στους Δήμους και η άμεση στελέχωση τους.
Τονίστηκε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί ο στρατηγικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης, η αλλαγή του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, η γενναία οικονομική στήριξη των Δήμων, η υλοποίηση των έργων του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” με προτεραιότητα τις σεισμόπληκτες περιοχές ειδικά στις προσκλήσεις ΑΤ11 και ΑΤ8, για τον έλεγχο στατικής επάρκειας και αντισεισμικής θωράκισης των κτηρίων και την Πολιτική Προστασία.
Επίσης, η ρύθμιση των θεμάτων στα ΚΔΑΠ και τους παιδικούς σταθμούς, όπου θα πρέπει να εξασφαλιστεί μόνιμο προσωπικό.
Δήλωση του προέδρου της ΠΕΔ Γιάννη Κουράκη
«Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά όλα τα σοβαρά θέματα και προβλήματα που απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση όλης της Κρήτης, αλλά και να ασχοληθούμε με τη σωστή προετοιμασία μας, ενόψει του επικείμενου συνεδρίου της ΚΕΔΕ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης για να προσθέσει:
«Τονίσαμε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, αναδεικνύοντας στην πράξη τον ουσιαστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης, ακόμα και στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών».