Για μία ακόμα φορά αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρακλείου το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης και Αττικής μέσω Δαμάστας.
Παρά το γεγονός πως έχει υπάρξει απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα προχωρά κεντρικά ο σχεδιασμός για τη δρομολόγηση του έργου, οι κάτοικοι της Δαμάστας, οι οποίοι και αντιδρούν στη δημιουργία του επίγειου σταθμού στην περιοχή τους, έχουν ζητήσει το θέμα να έρθει ξανά στο σώμα και να υπάρξει σχετικό ψήφισμα για την επένδυση.
Έτσι, αύριο το μεσημέρι στις 2.00 θα συζητηθεί εκ νέου η «Διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Σ.Ρ.- Αττική-Κρήτη (Κορακιά) – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 3.10.3 ΤΟΥ PCI “ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ» με φορέα την εταιρεία «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTOR Α.Ε.Ε.Σ.».
Αναφέρεται ότι, όπως άλλωστε βεβαιώνει και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αλλάξει η απόφαση του Συμβουλίου, το οποίο ήδη έχει γνωμοδοτήσει και έχει ταχθεί υπέρ της μεταφοράς του σταθμού στην Κορακιά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, από το σύνολο της Επιτροπής είχε αναγνωριστεί η σπουδαιότητα του έργου ως ένα από τα σπουδαιότερα αναπτυξιακά έργα για την Περιφέρεια.
Για αυτό τον λόγο η αρμόδια Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για το έργο, με τον όρο να εξαντληθούν τα περιθώρια για μεταφορά της χωροθέτησης του σταθμού μετατροπής του έργου από την περιοχή Δαμάστας, που προβλέπεται τώρα, στην περιοχή της Κορακιάς, καθώς στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου η όποια επιβάρυνση αναμένεται να είναι πολύ μικρή.
Όπως είχε αναφερθεί και τότε, στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης προβλέπονται η δημιουργία εγκαταστάσεων νέου Ενεργειακού Κέντρου στην Κορακιά, το οποίο θα περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου με την ηπειρωτική χώρα.