Αυλαία χθες για το 7ο διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, που είχε ως κεντρικό θέμα την επιστημονική διερεύνηση της ευαλωτότητας στην προσωπική και στην κοινωνική ζωή, ιδιαιτέρως στις συνθήκες της σύγχρονης κοινωνικής κρίσης. Ειδικότερη στόχευση ήταν η μελέτη των όψεων του φαινομένου στην ιστορία και στο παρόν, στους τομείς της εκπαίδευσης, της οικονομίας και του πολιτισμού, καθώς επίσης ο επιστημονικός ο διάλογος για την αντιμετώπισή του.
Στο πλαίσιο των εργασιών αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες ομιλίες σε σχέση με το πώς η σύγχρονη οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση έχει στρέψει δυναμικά το ενδιαφέρον της επιστήμης, της έρευνας, της εκπαίδευσης, της πολιτικής και γενικότερα της κοινωνίας προς το φαινόμενο της κοινωνικής ευαλωτότητας.
Στο επίκεντρο του προβληματισμού τέθηκαν αφετηριακά, οι διάφορες ευάλωτες, ευπαθείς, ευαίσθητες και ειδικές ομάδες πληθυσμού, οι οποίες υφίστανται δυσμενέστερα τις συνέπειες των εκάστοτε κοινωνικών κρίσεων ή αλλαγών. Κρίσιμα ερωτήματα που αναδείχτηκαν, τα οποία προσδιορίζουν το αίτημα για την επιστημονική διερεύνηση του φαινομένου, είναι η μελέτη των αιτίων που το προκαλούν ή το ενισχύουν, η αποτύπωση των όψεων, των διαστάσεων και των συνεπειών του και κυρίως η αναζήτηση προτάσεων για τον περιορισμό του, στην κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικής ανάπτυξης.
Ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας είπε ότι η επιστημονική διοργάνωση του ΙΑΚΕ έχει καταξιωθεί πλέον στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, όχι μόνο εξ αιτίας της άριστης προετοιμασίας της Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά κυρίως λόγω της παρουσίας κορυφαίων επιστημόνων και εισηγητών. Τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, καλωσόρισε και ευχαρίστησε δημόσια στο συνέδριο, η πρόεδρος του ΙΑΚΕ Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη, τονίζοντας ότι η συμβολή και στήριξη του κ Αρναουτάκη είναι συνεχής και έμπρακτη.
Ο κ Αρναουτάκης στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα της αντιμετώπισης των αναπτυξιακών προκλήσεων, λέγοντας: «Σήμερα που γνωρίζουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, προσπαθούμε να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους σημαντικότερους τομείς της παραγωγικής, οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας».
Κλείνοντας ο κ Αρναουτάκης, συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου, την πρόεδρο και τη Διοίκηση του ΙΑΚΕ, όλους τους εισηγητές και συμμετέχοντες, ενώ είχε στο περιθώριο του συνεδρίου συνάντηση με τα παριστάμενα κυβερνητικά στελέχη, τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, τον γεν. γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη, συνέδρους, ακαδημαϊκούς, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους.