«Καμπανάκι» για πολλούς οφειλέτες του Δήμου Ηρακλείου το νέο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών σε δόσεις και ειδικά όλους όσοι δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την προηγούμενη ρύθμιση με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός διακανονισμού και σήμερα να χρωστούν 2.061.854 ευρώ.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, στην προηγούμενη ρύθμιση το σύνολο των διακανονισμών με το νόμο 4483/17 αφορούσε 1744 άτομα τα οποία είχαν εκκρεμότητες με το δημοτικό ταμείο της τάξης των 6.471.180 ευρώ.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Γιώργο Καραντινό, από τους πολίτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση το 35,38%, κατάφερε να δείξει συνέπεια στις πληρωμές του από τις οποίες ο Δήμος Ηρακλείου κατάφερε να εισπράξει συνολικά το ποσό των 2.289.445 ευρώ.
Τα ανεξόφλητα υπόλοιπα, τα οποία αφορούν στους πολίτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση και εξακολουθούν να πληρώνουν, αντιστοιχούν σε ποσοστό το 64,62%. Από τις περιπτώσεις αυτές ο Δήμος έχει εκκρεμότητα να εισπράξει ένα ποσό της τάξεως των 4.181.830 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις ακυρωμένες ρυθμίσεις, δηλαδή στους πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στον προηγούμενο διακανονισμό πλήρωσαν μερικές δόσεις αλλά τελικά δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν υπάρχει μια οικονομική εκκρεμότητα με ανεξόφλητα υπόλοιπα συνολικού ύψους 2.061.854 ευρώ.
Όπως εξηγεί ο κ. Καραντινός, «η δημοτική Αρχή από την επόμενη μέρα που έληξε η προηγούμενη ρύθμιση απευθύνθηκε στο υπουργείο και ζήτησε να τη διαδεχτεί μια νέα, ακριβώς επειδή αντιλαμβανόμαστε την αντικειμενική δυσκολία των πολιτών να ανταποκριθούν στην πληρωμή των οφειλών του.
Είναι φανερό ότι οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν δεν είναι «μπαταχτσίδες» αλλά έχουν μια αντικειμενική αδυναμία να καταφέρουν να διαχειριστούν το σύνολο των οφειλών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι λόγω των παρενεργειών της οικονομικής κρίσης.
Ο ίδιος τονίζει, ότι με δική του εισήγηση το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό αίτημα το οποίο διαβιβάστηκε στο αρμόδιο υπουργείο. Ο κ. Καραντινός τονίζει ότι «οι πολίτες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αξιοποιήσουν τις όποιες δυνατότητας δώσει η νέα ρύθμιση σε σχέση με την ευέλικτη διαχείριση των χρεών των οφειλετών, και την παραγραφή των προσαυξήσεων».
Σε πρώτη φάση πάντως διατυπώνεται έντονη πολιτική κριτική καθώς στο νέο νομοσχέδιο με τη σημερινή μορφή του, οι μικρές οφειλές έως 3.000 ευρώ δεν θα μπορούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους μέσα από 120 δόσεις. Και αυτό γιατί ακόμα και στην περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά των πολιτών δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και μπαίνουν απευθείας στη ρύθμιση, η ελάχιστη μηνιαία δόση των 30 ευρώ ορίστηκε λειτουργεί ως «κόφτης» στη διαμόρφωση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης της οφειλής.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ένας πολίτης χρωστά 1.500 ευρώ και το δηλωθέν εισόδημά του ανέρχεται σε 8.000 ευρώ θα μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε 50 μηνιαίες δόσεις και όχι σε 120 λόγω της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ (30 x 50 = 1.500).