Την ερχόμενη Πέμπτη έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, η οποία «έσβησε» μετά από επέμβαση για «κρεατάκια» στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Τέσσερα και πλέον χρόνια οι τραγικοί γονείς εξακολουθούν να ζητούν σαφείς απαντήσεις και δικαίωση.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στο εδώλιο παραπέμπεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια η αναισθησιολόγος που χειρίστηκε το περιστατικό. Η παραπομπή της προέκυψε μετά από μία τεράστια εισαγγελική έρευνα που κινήθηκε σε δύσκολες ατραπούς λόγω ακριβώς της πολυπλοκότητας του αντικειμένου, με μοναδικό σκοπό να διερευνηθούν εξονυχιστικά οι συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του το 4χρονο κορίτσι.
Το μελανό σημείο αυτής της τραγικής ιστορίας εστιάζεται στη μετεγχειρητική διαχείριση της διαδικασίας αφύπνισης της 4χρονης Μελίνας. Στην αναισθησιολόγο αποδίδεται, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο ως προς την αντιμετώπιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε το κοριτσάκι με τον επιμένοντα βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία.
Αποδίδεται στη γιατρό ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στην περίπτωση της 4χρονης Μελίνας θεωρείται ότι υπήρξε ευθεία παραβίαση των παιδιατρικών αλγορίθμων της κοινής διεθνούς ιατρικής πρακτικής.
Κατά την εισαγγελική Αρχή, η αναισθησιολόγος όφειλε να επιλέξει τη χορήγηση της αδρεναλίνης σε τιτλοποιημένες ενδοφλέβιες δόσεις όπως συστήνεται.
Συγχρόνως, αναφέρεται, έπρεπε να προβεί στην άμεση χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμακευτικών ουσιών, στα πρώτα λεπτά διάγνωσης των συμπτωμάτων του βρογχόσπασμου που εκδηλώθηκε στο παιδί μετά τη χορήγηση συγκεκριμένου σκευάσματος (κατονομάζεται) το οποίο κλινικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εμφανίσει διφασική αλλεργική αναφυλαξία και να οδηγήσει αυτοδύναμα σε δύσπνοια και αιμοδυναμική αστάθεια.
«Τηρήσαμε όλα τα πρωτόκολλα»
Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη που είχε δώσει στην «Π» λίγες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν η αναισθησιολόγος είχε υποστηρίξει ότι έκαναν τα πάντα για να σώσουν τη Μελίνα, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα.
Σε ερώτηση πού μπορεί να οφείλεται ο θάνατος του παιδιού, απάντησε: “Το αποδίδουμε, γιατί δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρμακο της αναισθησίας, κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ούτε να προβλέψουμε”.