ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Σε μάστιγα μετατρέπεται η διαρροή πληθυσμού από το Αρκαλοχώρι, το οποίο αρχίζει να ερημώνει, αφού τα εντεινόμενα αδιέξοδα της οικιστικής ανασυγκρότησης αλλάζουν την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της περιοχής. Όπως προκύπτει, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων έχει ήδη κλείσει και η τάση που καταγράφεται είναι, όσοι ζούσαν στην περιοχή την τελευταία εικοσαετία, μπροστά στα σύνθετα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν, να  εγκαταλείπουν τον τόπο τους και να αναζητούν αλλού την τύχη τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» κ. Μάρκος Κοκολάκης περιγράφει ότι στο βόρειο Αρκαλοχώρι από τις 70 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν έχουν μείνει μόλις πέντε. Αντίστοιχα, στο κέντρο του χωριού, οι μισές επιχειρήσεις έχουν πλέον κλείσει, διότι δεν μπορούν να κρατηθούν οικονομικά. Ο τόπος αδειάζει από κόσμο που αναζητά την τύχη του στα κοντινά χωριά ή στρέφεται προς τα μεγάλα αστικά κέντρα για να μπορέσει να βρει δουλειά και να χτίσει από την αρχή τη ζωή του.

Ο ίδιος περιγράφει ότι ο καταστροφικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου δημιούργησε ένα τσουνάμι προβλημάτων σύνθετων και διαφορετικών ταχυτήτων.

Ωστόσο, στο μεγάλο στοίχημα της οικιστικής ανασυγκρότησης που είναι το κρίσιμο ζητούμενο, κορυφαίο θέμα αναδύεται αυτό της στελέχωσης της ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών)  αφού υπάρχει απίστευτη χρονοκαθυστέρηση σε ό,τι αφορά τους ελέγχους των κτηρίων που είναι προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων.

ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου η...”αιμορραγία”
Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Κοκολάκης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 8.000 σπίτια τα οποία θα πρέπει να επανελεγχθούν για να αποτιμηθεί οριστικά σε ποια κατηγορία ανήκουν. Αντίστοιχα, υπάρχουν και άλλα 1.200 αιτήματα σεισμοπλήκτων, οι οποίοι ζητούν να ελεγχθούν τα σπίτια τους για να αποτιμηθεί σε ποιά κατάσταση βρίσκονται, διότι μέχρι σήμερα σε αυτά δεν έχει γίνει καμία αυτοψία. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και άλλα 300 αιτήματα για πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Στο πλαίσιο αυτό, το ερώτημα είναι οι τέσσερις υπάλληλοι της ΔΑΕΦΚ τι ακριβώς θα πρέπει να ελέγξουν πρώτα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων τονίζει ότι το γεγονός αυτόέχει ως αποτέλεσμα η διαδικασία της οικιστικής ανασυγκρότησης να  εξελίσσεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, άρα το κρίσιμο ερώτημα είναι μέχρι να γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι και όλη αυτή η διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί αυτοί οι άνθρωποι πώς ακριβώς θα ζήσουν;

Ο ίδιος σημειώνει ότι μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον ο κόσμος που δεν έχει βαθιές ρίζες στην περιοχή και ζει εκεί τα τελευταία δέκα ή είκοσι χρόνια, αναγκάζεται την εγκαταλείψει και να αναζητήσει σε άλλες περιοχές δουλειά και στέγη. Δυστυχώς, έτσι εντείνεται το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης,  το οποίο δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην περιοχή.