Αύριο Τετάρτη αναμένεται να φτάσουν οι πρώτοι 20 οικίσκοι από τους 90 που έχει ανακοινωθεί ότι θα σταλούν από το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να καλυφθούν οι οξύτατες στεγαστικές ανάγκες του Δήμου Μινώα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, η επόμενη παρτίδα των άλλων 20 οικίσκων θα έρθει την επόμενη εβδομάδα μέχρι να καλυφθεί ο συνολικός αριθμός της υποδομής που έχει προγραμματιστεί να έρθει στο Ηράκλειο. Αυτό τόνισε χθες με δηλώσεις του στην «Π» ο Δήμαρχος Μινώα Μανόλης Φραγκάκης, ο οποίος παράλληλα προσθέτει ότι από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία όλα τα σχολεία του Δήμου με εξαίρεση το ΕΠΑΛ που χρειάζεται επιπρόσθετες αίθουσες για να μπορέσει να λειτουργήσει η διά ζώσης διδασκαλία, πρόβλημα που όπως διαβεβαιώνει σύντομα θα λυθεί.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Φραγκάκη, η σταδιακή κάθοδος των οικίσκων είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, διότι μπορεί να δοθεί διέξοδος στο οξύ πρόβλημα της στέγασης όσων σεισμόπληκτων σήμερα φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία, και θα μπορέσουν να οργανώσουν τη ζωή τους σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Παράλληλα σημειώνει ότι η εγκατάσταση των αστέγων στους οικίσκους, θα αποφορτίσει οικονομικά τις πιέσεις που υπάρχουν καθώς και αυτό είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο. Ο Δήμαρχος σημειώνει επίσης ότι στους υφιστάμενους 34 οικίσκους έχει ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων και υπάρχει μια ιεράρχηση σε σχέση με το ποιοι προτεραιοπούνται για να εγκατασταθούν. Ο ίδιος εκτιμά ότι αν όχι σήμερα το αργότερο αύριο θα αρχίσει να μεταφέρεται κόσμος στους υφιστάμενους οικίσκους.
Ιδρύεται Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στο Ηράκλειο
Την ίδρυση Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ανακοίνωσε χθες και επισήμως το υπουργείο Υποδομών, προχωρώντας στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού μηχανισμού, με αποκλειστική αρμοδιότητα, την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση των προβλημάτων των σεισμόπληκτων.
Όπως είναι γνωστό, η δημιουργία του συγκεκριμένου τομέα αποτέλεσε αίτημα παρέμβασης των τοπικών βουλευτών τόσο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, του Μ. Σενετάκη αλλά και της αντιπολίτευσης όπως του Σ. Βαρδάκη και Β. Κεγκέρογλου.
Με γραπτή απάντησή του, ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Γ. Καραγιάννης, αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Κεγκέρογλου και ανακοίνωσε την ίδρυση τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στη ΠΕ Ηρακλείου προς το σκοπό της αμεσότερης και ουσιαστικότερης αντιμετώπισης των αναγκών των πληγέντων. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί και η ΚΥΑ για χορήγηση επιδότησης ενοικίου ενώ προχωρεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια ακόμη 90 οικίσκων.
Στη σχετική ανακοίνωση του το υπουργείο Υποδομών τονίζει μεταξύ άλλων ότι «από την ημέρα του ισχυρού σεισμού στην Κρήτη, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την κινητοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης των ζημιών των πληγεισών περιοχών. Σε ελάχιστο χρόνο διενεργήθηκαν πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε 11.585 κτήρια και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, όπου ελέγχθηκαν ήδη 2.850 κτήρια.
Στο πλαίσιο αυτό, με Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, το Υπουργείο προχωράει στην ίδρυση Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, για την αμεσότερη και ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των αναγκών των πληγέντων και εντός των επομένων ημερών η Απόφαση θα δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η Πολιτεία είναι εδώ παρούσα και στέκεται δίπλα στους πληγέντες παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή και ενεργώντας με ιδιαίτερη ταχύτητα για την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προς όφελος των πολιτών».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μινώα Μ. Φραγκάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική, και ασφαλώς θετική αφού είχε αναδειχτεί και από την πλευρά του Δήμου σε όλους τους τόνους η αυταπόδειχτη ανάγκη να λειτουργήσει στο Ηράκλειο Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Το εύρος των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, είναι τέτοιο, που επιβάλλει την ίδρυση αυτής της υπηρεσίας αφού έχει αποδειχτεί ότι το μόνο το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει σε αυτές τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι η γραφειοκρατία και η χρονοτριβή.