Από τη συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα
Από τη συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα

Την πολιτική δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Λότζια στην ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ που θα αναλάβει την ωρίμανση μελετών για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκη» απέσπασε ο δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπρινός στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην οποία συμμετείχε ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν. Δ. Μάξιμος Σενετάκης με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σ.Αρναουτάκη, δόθηκαν σαφείς δεσμεύσεις ότι κανένα επιχειρησιακό σχέδιο δεν θα προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, η οποία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη όλου του αναπτυξιακού σχεδιασμού που ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, αυτό το οποίο διαφάνηκε είναι ότι η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου ο οποίος έχει ζητήσει να αναλάβει την ανάθεση ειδικού χωρικού σχεδίου δεν φαίνεται να μπορεί να ευοδωθεί, καθώς ασκούνται ισχυρές πιέσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών του σχεδιασμού αξιοποίησης της έκτασης.  Ο κ. Σταϊκούρας, αφού ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι υποστηρικτικός (ωρίμανση μελετών), δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία ενέργεια πάνω σε αυτό το θέμα χωρίς την αποφασιστική συμμετοχή του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Συναντήσεις με την ΚΤΥΠ

Επόμενος σταθμός του δημάρχου, του Περιφερειάρχη και του κ. Σενετάκη ήταν στα γραφεία της ΚΤΥΠ, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο  κ.κ. Τιμολέοντα Κατσίπη και Αθανάσιο Γιάνναρη αντίστοιχα, στην οποία συμμετείχε και ο  διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης Εμμανουήλ Καρτσωνάκης.   Στα θέματα που τέθηκαν, αποφασίστηκε ότι το νέο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ σχετικά με το νέο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ηρακλείου επιβεβαιώθηκε ότι σύντομα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Όσον αφορά στα σχολεία που πρόκειται να ανεγερθούν στην  έκταση του πρώην Στρατοπέδου Μπετεινάκη, η οποία έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Ηρακλείου, ο δήμαρχος ζήτησε να γίνουν όλες οι βαθμίδες – Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο – καθώς και – εφόσον  αυτό είναι εφικτό – το νέο Καλλιτεχνικό Σχολείο.

Αποφασίστηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί το έργο μέσω ΣΔΙΤ, ενώ σε κάθε περίπτωση την χρηματοδότηση της μελέτης αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η ΚΤΥΠ. Ο δήμαρχος ζήτησε επίσης να αποτελέσει προτεραιότητα η δημιουργία νηπιαγωγείου και δημοτικού στο συγκεκριμένο σημείο, ακόμα και σε προσωρινές λυόμενες εγκαταστάσεις,  έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη, ώστε να εκτονωθούν οι ασφυκτικές ανάγκες της σχολικής στέγης, οι οποίες με κάθε τρόπο θα πρέπει να καλυφθούν.