Ο εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά Μανόλης Σταυρουλάκης
Ο εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά Μανόλης Σταυρουλάκης

Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, ολοκληρώθηκε το μεγάλο ερευνητικό επιστημονικό έργο που μελέτησε ενδελεχώς και πολυεπίπεδα όλο το εύρος των βλαβών και των ανοικτών πληγών που εμφανίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Μηνά.

Το πλήρες περιεχόμενο των ευρημάτων αναμένεται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο μιας ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί αναλυτικά ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του ναού, ποια είναι τα ευρήματα  και ασφαλώς οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, προκειμένου να αναταχθούν τα προβλήματα που εντοπίζονται.

Όπως είναι γνωστό, ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού  πατέρας Εμμανουήλ Σταυρουλάκης, ήταν αυτός που εμπνεύστηκε και δούλεψε με  υποδειγματική επιμονή και μεγάλο αγώνα για να τροχοδρομηθεί το πολύ σημαντικό αυτό ερευνητικό έργο το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τη στατική ενίσχυση και την αποκατάσταση του σπουδαίου ιστορικού μνημείου. Μάλιστα ο ίδιος έχοντας μελετήσει σε βάθος την ιστορία του έχει σχολιάσει ότι «το θαύμα του Αγίου Μηνά είναι ο Ναός…» θέλοντας να υπογραμμίσει όχι μόνο την αξία του ως σπουδαίου αρχιτεκτονήματος, αλλά και τις απερίγραπτες κατασκευαστικές δυσκολίες που ξεπεράστηκαν στην διαδικασία της ανέγερσής του.

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
Όπως είναι γνωστό, τα μεγάλα προβλήματα του Μητροπολιτικού Ναού, εστιάζονται στην έντονη επιβάρυνση που εμφανίζουν τα καμπαναριά με έμφαση στο βόρειο, ενώ ηπιότερες είναι οι επιπτώσεις στο εσωτερικό του μνημείου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου που πραγματοποιήθηκε, υπάρχει καταγεγραμμένο όλο το ιστορικό του ναού, η υφιστάμενη κατάσταση της παθολογίας  που εμφανίζει και εκθέσεις σεισμικής επικινδυνότητας της περιοχής, που φέρουν τη σφραγίδα  της επιστημονικής ομάδας του ομότιμου καθηγητή του Εργαστηρίου Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Βλάση Κουμούση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του ερευνητικού έργου, τοποθετήθηκαν ειδικά μηχανήματα μέσα στον ναό, όπως ένας  επιταχυνσιογράφος επάνω στο καμπαναριό του ναού που κατέγραφε τις μικρές δονήσεις αλλά τους μεγάλους σεισμούς, δίδοντας τα σχετικά στοιχεία στους επιστήμονες που τα παρακολουθούσαν στην Αθήνα οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις αντιδράσεις του μνημείου και τις φθορές που προκαλούνται.

Επίσης στο στόχαστρο της επιστημονικής ομάδας βρέθηκε και η διάβρωση των μεταλλικών στοιχείων των μαρμάρων και των λίθων του ναού με έμφαση στις περιδέσεις του τρούλου. Όπως είναι γνωστό, στο εσωτερικό του ναού σε πολλά σημεία των μαρμάρων υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση αλάτων που προκαλεί διάβρωση. Φθορές καταγράφονται επίσης και στη λιθοδομή του ναού που εμφανίζει αρκετά προβλήματα που τέθηκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας.