Τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται να κατατεθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης η πρόταση για το ξενόγλωσσο τμήμα Ιατρικής που, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα δεχτεί φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2023.
Το παραπάνω ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε), καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, στο Ίδρυμα την περασμένη Τρίτη. Είχε επαφές με τις πρυτανικές αρχές του Π.Κ., την κοσμητεία της Ιατρικής Σχολής και όχι μόνο.
Ο κ. Μήτκας είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στο Ηράκλειο, όμως, ο καιρός δεν επέτρεψε να μεταβεί και στο Ρέθυμνο, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Η κάθοδος του προέδρου της ΕΘΑΑΕ στην Κρήτη έγινε μετά από την υψηλή θέση που κατέκτησε το Ίδρυμα στην εγχώρια κατάταξη, κάτι που έπαιξε ρόλο και στο ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνει.
Υπενθυμίζεται πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης βαθμολογήθηκε με 2.540 μόρια, το ΑΠΘ με 2.537, το ΕΜΠ με 2.550 και το ΕΚΠΑ με 2.930.
Ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης, αναφέρει στην «Π» πως «η παρουσία του κ. Μήτκα στο Ίδρυμα ήταν σημαντική για εμάς και ελπίζουμε πως θα μας δοθεί η ευκαιρία να συναντηθούμε και πάλι. Έμεινε όλη μέρα, είχε συζητήσεις με συναδέλφους και ήθελε να διαμορφώσει ιδία άποψη για το Πανεπιστήμιο».
Τελειώνει η προθεσμία
Υπενθυμίζεται πως τα Πανεπιστήμια έχουν διορία ως τις 31 Μαρτίου να καταθέσουν προτάσεις για τις αλλαγές στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εκείνη την ημέρα θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του Ιδρύματος για να αποφασίσει σχετικά.
Στην τελευταία συνεδρίαση, τέθηκε το σημαντικό αυτό ζήτημα και στο επίκεντρο ήταν κυρίως τα Τμήματα που είχαν χαμηλό αριθμό εισακτέων, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που ίσχυσε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται πως όταν τα προηγούμενα χρόνια έγιναν συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων, με τις αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν επηρεάστηκε καθόλου, υπάρχουν Ιδρύματα που βγήκαν ενισχυμένα από αυτές τις διαδικασίες και αυτό φαίνεται στη βάση εισαγωγής Τμημάτων τους που μέχρι πρότινος είχαν πολύ χαμηλότερη.
Ένα από τα Τμήματα που δέχτηκε ελάχιστους εισακτέους είναι το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών που λειτουργεί εδώ και 21 χρόνια και η Πολιτεία δεν έχει εξαντλήσει τις υποχρεώσεις της απέναντί του. Όπως σημειώνει ο κ. Κοντάκης, δεν έχουν ακόμα δοθεί επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους του, είναι μια διαδικασία που εκκρεμεί και δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως είναι λογικό.