Διακόσιες μερίδες φαγητού διανέμονται καθημερινά εν μέσω πανδημίας σε όλη την έκταση του Δήμου Ηρακλείου από το πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’. Πρόκειται για φαγητό που μαγειρεύεται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, παραλαμβάνεται από το προσωπικό του προγράμματος και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμά διανέμεται στους ωφελούμενους πόρτα- πόρτα.
Πρόκειται για μια συνολική προσπάθεια από την ΔΗΚΕΗ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Πρόνοιας), τον Δήμο Ηρακλείου, και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, όπου έλαβαν άμεσες αποφάσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια τηλεφωνική ‘’Κόκκινη Γραμμή’’ για να σταθεί δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη. Παράλληλα, έχει επιστρατευθεί το προσωπικό για όλες τις ημέρες του Πάσχα, όπου θα πραγματοποιηθούν καθημερινά συσσίτια.
Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” στην πρώτη γραμμή της μάχης
Όπως δηλώνει στην «Π» η κ. Ευτυχία Κριτσωτάκη, Κοινωνική Λειτουργός του ‘’Βοήθεια στο Σπίτι», στη δημοτική ενότητα Γοργολαϊνη: «Θεωρώ ότι η πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ κ. Θεοδώρα Λεμονή και ο Δήμος Ηρακλείου ανταποκρίθηκαν άμεσα και λειτούργησαν με υποδειγματικό τρόπο την δεδομένη στιγμή σε σχέση με άλλους Δήμους.
Εμείς είχαμε την τύχη να έχουμε άμεση υποστήριξη, πήραμε τις στολές ασφαλείας για να προφυλάσσονται οι εργαζόμενοι, τα αυτοκίνητα αν παρουσιάσουν ζημιά αντικαθίστανται αμέσως δεν μένουμε χωρίς αυτοκίνητα καθόλου, επίσης έχουν ενισχυθεί οι δομές του ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ με έξτρα προσωπικό από άλλες υπηρεσίες το οποίο ήδη συνεισφέρει ή είναι σε αναμονή γιατί υπάρχει η περίπτωση να αυξηθούν οι ανάγκες ακόμα περισσότερο.»
Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως, σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Στελεχώνεται από καταρτισμένα στελέχη και επιστήμονες όπως Κοινωνικοί λειτουργοί, Νοσηλευτές/τριες και Οικιακοί βοηθοί.
Γενικότερα, σκοπός του Προγράμματος είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), να υποβοηθήσει την αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση, να υποστηρίξει το οικογενειακό περιβάλλον των επωφελούμενων μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής και συναισθηματικής στήριξης, ιατρικής φροντίδας, νοσηλευτικής μέριμνας και φυσιοθεραπεία, οικογενειακή – οικιακή φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών και συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες.
Οι εργαζόμενοι στο πλευρό των ευπαθών ομάδων
‘’Ακόμα και κάποιος άνθρωπος που χθές μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί και σήμερα δεν μπορεί, οφείλουμε να τον εξυπηρετήσουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία του και να μείνει ασφαλής αυτός, οι γύρω του και όλοι μας’’ επισημαίνει η κ. Κριτσωτάκη.
Ειδικότερα, τις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε λόγω της πανδημίας κοροναϊού το πρόγραμμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Πλέον παρέχει όλες τις υπηρεσίες του χωρίς κριτήρια σε όσους πολίτες έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν για οποιοδήποτε λόγο.
Σύμφωνα με την κ. Κριτσωτάκη, έχει δημιουργηθεί μια τηλεφωνική γραμμή σε όλη τη έκταση του Δήμου, όπου υπάρχει μια συντονίστρια η οποία υποδέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα και αιτήματα πολιτών, έπειτα παραπέμπει τα περιστατικά στην υπεύθυνη κάθε δομής για την διεκπεραίωση όλων των αιτημάτων. : «Προσπαθούμε στην διάρκεια της μέρας ή της επόμενης να τον εξυπηρετήσουμε σε ό,τι και αν μας ζητήσει, φάρμακα, συνταγές, παράδοση κατοίκων, λογαριασμοί, τρόφιμα, ψώνια.
Σε έκτακτα περιστατικά δεν μπορείς να πεις όχι και αυτός είναι και ο στόχος, να μείνουν οι άνθρωποι σπίτι τους χωρίς να υποβαθμιστεί το επίπεδο ζωής τους, πρέπει να παραμείνει το ίδιο. Ακόμα και κάποιος άνθρωπος που εχθές μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί και σήμερα δεν μπορεί οφείλουμε να τον εξυπηρετήσουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία του και να μείνει ασφαλής αυτός, οι γύρω του και όλοι μας.»
Το αίτημα για εργασιακή ασφάλεια
Μέσα από το όλο εγχείρημα που γίνεται με καλή διάθεση και θέληση από τους υπαλλήλους, η κ. Κριτσωτάκη επισημαίνει ότι ως εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να διεκδικήσουν και να ικανοποιήσουν το αίτημα της εργασιακής ασφάλειας τους, την μετατροπή από συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου σε αορίστου. : «Το ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ είναι στην πρώτη γραμμή, του αρέσει που είναι στην πρώτη γραμμή, αγαπάει ότι μπορεί αυτή την στιγμή να βοηθήσει την κοινωνία αλλά ζητάμε από την κυβέρνηση, υπουργεία, δημάρχους, τοπική αυτοδιοίκηση να είναι έστω το δώρο των εργαζομένων η αλλαγή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, χωρίς καμία περαιτέρω αναβολή, ώστε να έχουμε και εμείς την ηθική ικανοποίηση ότι όλο αυτό που προσφέρουμε αναγνωρίζεται και να έχουμε μια εργασιακή ασφάλεια.»