Στην Τουρκία το 12ο Γυμνάσιο
Πέμπτη, 20 Απριλίου 1944. Τέσσερις ημέρες μετά τον εορτασμό του Πάσχα, η ομάδα απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε κατηφορίζει στο φαράγγι του «Χαυγά» των ορεινών της Κασταμονίτσας, με τελικό προορισμό την περιοχή των Πατσιδών και την απαγωγή του Στρατηγού (φωτογραφία αρχείου Patrick Leigh Fermor).

Στo Μάναβγκατ της Tουρκίας ταξίδεψε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου από 3 έως 9 Απριλίου για τη δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος ERASMUS+ “From local to global environmental awareness”, στο οποίο συμμετέχει.  Οι μαθητές της Β’ τάξης Μαστοράκη Δάφνη, Κουκή Ευαγγελία, Μυσιρλής Ιωάννης και Συλλιγνάκη Στυλιανή με συνοδούς καθηγητές τον Παυλίδη Γεώργιο και την Καθαράκη Γεωργία, συναντήθηκαν με τους εταίρους τους από την Πολωνία, την Ρουμανία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Πορτογαλία προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της παραγωγής και κατανάλωσης και της σπατάλης τροφίμων που έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η κινητικότητα ξεκίνησε με την καθιερωμένη τελετή έναρξης και ακολούθησε  παρουσίαση από την κάθε αποστολή για την παραγωγή κατανάλωση και σπατάλη τροφίμων στη χώρα της, ενώ η μέρα έκλεισε με εργαστήριο μαγειρικής όπου κάθε ομάδα κλήθηκε να ετοιμάσει ένα παραδοσιακό πιάτο του τόπου της.

Στην Τουρκία το 12ο Γυμνάσιο
Τις επόμενες μέρες οι ομάδες συζήτησαν τρόπους περιορισμού της σπατάλης τροφίμων, έφτιαξαν αφίσες ευαισθητοποίησης και έμαθαν πώς να φτιάχνουν το δικό τους οργανικό λίπασμα στον κήπο τους.

Στην Τουρκία το 12ο Γυμνάσιο
Ο Λοχαγός Ουίλιαμ Στάνλεϋ Μος, ο ένας από τους δύο Βρετανούς της ομάδας απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε. Οι άντρες της ομάδας απαγωγής ήταν: Πάτρικ Λη Φέρμορ, Στάνλεϋ Μος, Μανόλης Πατεράκης, Γιώργης Τυράκης, Γρηγόρης Χναράκης, Στρατής Σαβιολής, Αντώνης Ζωιδάκης, Νίκος Αθανασάκης, Μιχάλης Ακουμιανάκης, Παύλος Ζωγραφιστός, Νίκος Κόμης, Δημήτρης Τζατζάς και Αντώνης Παπαλεωνίδας.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον αρχαιολογικούς χώρους της Σίδης και στο αρχαίο θέατρο της Ασπένδου, καθώς και στο μαγευτικό κάστρο της Αλάνιας, στην παλιά πόλη και στο ενυδρείο της Αττάλειας και στους εντυπωσιακούς καταρράκτες του ποταμού Μάναβγκατ. Την τελευταία μέρα οι αποστολές απόλαυσαν μια κρουαζιέρα στον ποταμό της πόλης και η κινητικότητα έκλεισε με την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε ενθουσιασμένη. « Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή σε αυτή την κινητικότητα που να μην ήταν υπέροχη» αναφέρει ο Γιάννης, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι τα προγράμματα ERASMUS+ αποτελούν μια μοναδική εμπειρία με αναμνήσεις που συντροφεύουν παιδιά και εκπαιδευτικούς για μια ολόκληρη ζωή!