Δεν έχουν τον Θεό τους… Κλέβουν παγκάρια, τάματα, σταυρούς, ακόμα και λείψανα αγίων! Στην Κρήτη καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά διαρρήξεων σε εκκλησίες, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων δημοσιοποίησε την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2021.
Συνολικά, για το έτος 2021 καταγράφηκαν 378 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως ακολούθως:
– Χριστιανισμός: τριακόσια εβδομήντα τρία (373) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμοί και λοιπές βεβηλώσεις).
Ειδικότερα:
– Ορθόδοξη Εκκλησία: Τριακόσια εβδομήντα (370) περιστατικά ήτοι το 97,89% επί του συνόλου,
Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Γ.Ο.Χ.): Τρία (3) περιστατικά ήτοι το 0,79% επί του συνόλου,
– Ιουδαϊσμός: τρία (3) περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,79% επί του συνόλου.
– Μουσουλμανισμός: δύο (2) περιστατικά, ήτοι το 0,53% επί του συνόλου.
Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.
Στην Κρήτη, ανήκουν τα 86 περιστατικά ενώ στην Αττική είναι 70.
Το πρώτο περιστατικό που καταγράφηκε στην Κρήτη ήταν στις 10 Ιανουαρίου του 2021, όταν τρεις άγνωστοι έριξαν κόκκινη μπογιά στην τοιχοποιία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο, και έγραψαν με μαύρο χρώμα το σύνθημα ´Δεύτε λάβετε ιό.
Τα περιστατικά απλώνονται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης και κυρίως περιλαμβάνουν, διαρρήξεις παγκαρίων και κλοπές χρημάτων, ταμάτων ελαιολάδου, καθισμάτων, σταυρών ακόμα και… πολυελαίου, φθορές, βανδαλισμούς και εμπρησμό. Στις 9 Μαρτίου 2021 αφαιρέθηκαν δύο τεμάχια λειψάνων των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων Νεροκούρου Χανίων!
Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, αφαιρέθηκε εντοιχισμένη πέτρα με ανάγλυφη επιγραφή από το Ιερό Βήμα και δύο πέτρινοι κίονες από την αυλή στο εξωκκλήσι Γενεσίου Θεοτόκου, στην Ανατολή Ιεράπετρας.
Δικογραφία έχει σχηματιστεί για μία υπόθεση με δύο δράστες που προσποιούμενοι υπαλλήλους κρατικών κοινωνικών δομών, εξαπάτησαν υπευθύνους του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στις Άνω Αρχάνες και απέσπασαν 1.400 ευρώ ενώ αντίστοιχο περιστατικό είχαμε και στα Χανιά.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Παναγίτσα στον Μασταμπά, όπου ομάδα ατόμων ρυπαίνουν, προξενούν φθορές. Είχαν ενημερωθεί οι τοπικές Αρχές.
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως σημειώνει στο κείμενο με το οποίο προλογίζει την Έκθεση:
«Τα τελευταία τριάμισι χρόνια της θητείας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπηρετήσαμε με συνέπεια τη Συνταγματική αρχή για διαφύλαξη της θρησκευτικής ελευθερίας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα θρησκεύματα και το καθεστώς των λειτουργών τους. Έτσι, στον τομέα των Θρησκευμάτων, και παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η παγκόσμια κρίση της πανδημίας, μεταξύ άλλων:
- προβήκαμε σε νομοθετική επικαιροποίηση οργανικών θέσεων για 3.520 ιερείς που ήδη μισθοδοτούνταν από το Ελληνικό Κράτος – μετά από 77 χρόνια,
- επιλύσαμε το νομικό καθεστώς των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου – μετά από 75 χρόνια,
- καθιερώσαμε ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο για τις Μουφτείες – μετά από 31 χρόνια,
- θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση – μετά από 16 χρόνια,
- εργαστήκαμε με επιμονή και σθένος για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, επιμορφώσεων και συναντήσεων θρησκευτικών ηγετών,
- θέσαμε τις προτεραιότητες για το άμεσο μέλλον, μεταξύ των οποίων η καθιέρωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τους χώρους λατρείας, τα μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια Θράκης και τους κληρικούς της Ομογένειας».
Ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής στο εισαγωγικό του σημείωμα παραθέτει έναν πίνακα με τον αριθμό των περιστατικών για όλη την περίοδο κατά την οποία τηρούνται στοιχεία.