Από την πρώτη στιγμή που παραδόθηκε σε όλους τους συναρμόδιους φορείς η Στρατηγική της Περιβαλλοντικής Εκτίμησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Πάρκων, είχε γίνει σαφές, ότι σχεδόν όλη η Κρήτη βρίσκονταν εκτός σχεδιασμού, με εξαίρεση όμως την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, η οποία και «κυκλώνονταν».
Υπό τη σοβαρότητα της κατάστασης και με δεδομένο το γεγονός πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν το μέλλον ολόκληρων περιοχών, είχε τεθεί το ζήτημα γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Έκτοτε οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν πολλές, με κυρίαρχο αίτημα το να δοθούν περισσότερες απαντήσεις και περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το τι συμβαίνει με τον σχεδιασμό των ΑΠΕ και την ακριβή χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Τοπικές κοινωνίες και φορείς ζητούσαν επίσης να ενημερωθούν για την ποσότητα της παρεχόμενης ενέργειας, αλλά και για το είδος της επένδυσης, επιμένοντας πως το ζήτημα πρέπει να μεταφερθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ειδικότερα, αναφορικά με το τελευταίο αίτημα φαίνεται πως αυτό γίνεται τελικά δεκτό, αφού στο πλαίσιο της διαδικασίας Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Κρήτης προγραμματίζει να εξετάσει και να εκφράσει άποψη επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στο πλαίσιο μονοθεματικής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 στις 12 το μεσημέρι στην Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου στη Περιφέρεια Κρήτης.
Υπενθυμίζεται, ότι όπως έχει αποκαλύψει πρώτη η «Π», η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, εντάσσεται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Και δεν φθάνει μόνο αυτό, αλλά οι χωροθετήσεις περιλαμβάνουν σημεία τα οποία βρίσκονται κοντά στο Παλαίκαστρο, την Κάτω Ζάκρο, τη Σπιναλόγκα και τον Αφορεσμένο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας έχει ήδη εκφράσει την επί της αρχής άρνηση του στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δηλώνοντας πως αφενός δεν υπάρχει γνώση ή ενημέρωση για το μέγεθος και την ακριβή χωροθέτηση της επένδυσης, αλλά και αφετέρου πως το θέμα είναι τόσο σημαντικό που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έρθει σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, το οποίο και οφείλει να λάβει τόσο σοβαρές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σητείας μάλιστα κ. Γιώργο Ζερβάκη, η άρνηση του συμβουλίου δεν εδράζεται σε μια συνολικότερη άρνηση ανάπτυξης ή δημιουργίας ενός ενεργειακού κόμβου στην περιοχή, αλλά στο γεγονός πως μόνιμα και συνεχιζόμενα η Σητεία καλείται να επωμιστεί ένα βάρος που στην ουσία έρχεται να υποβαθμίσει κι όχι να αναβαθμίσει την περιοχή.