H ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

Στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας έρχεται αύριο το ζήτημα της διασύνδεσης του λεγόμενου «μεγάλου» καλωδίου.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 το μεσημέρια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, με ακριβές θέμα «Διασύνδεση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της νήσου Κρήτης με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος, Αττική – Κρήτη (Κορακιά) – Ελληνικό τμήμα 3.10.3 του RCI Euroasia Interconnector» με φορέα έργου την εταιρεία «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTOR ΑΕΕΣ».

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, θεωρείται από την κυβέρνηση ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής ιστορικά στην Ελλάδα, το οποίο και θα συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Αριάδνη Interconnection, η έναρξη του έργου θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη συμμετοχή διεθνών και ελληνικών επιχειρήσεων στην υλοποίησή του.

Σημαντικό κομμάτι στην εξέλιξη του έργο, είναι πως έχει διευθετηθεί τεχνικά το πρόβλημα της λεγόμενης διαλειτουργικότητας, δηλαδή το ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο «Κορακιά-Αττική» θα μπορέσει να συνδεθεί με το διακρατικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, που προωθεί η κοινοπραξία EuroAsia Interconnector μέσω Κρήτης.

Οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου της μεγάλης διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης έχουν σταλεί από τον ΑΔΜΗΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εξασφαλίζοντας τη διαλειτουργικότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να συνδεθεί το καλώδιο αυτό με εκείνο της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, όταν και εάν πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση του PCI Αττική-Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ.

Σε σχέση με αυτό καθαυτό το έργο, είναι έργο συνολικής αξίας 915 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 κι έρχεται σε συνέχεια της μικρής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο στην Κίσσαμο.

Η φάση κατασκευής της μεγάλης διασύνδεσης αναμένεται να αρχίσει έγκαιρα ώστε να ηλεκτρισθεί το φθινόπωρο του 2022. Για την υλοποίησή του, προβλέπεται η πόντιση μίας διπλής γραμμής μεταφοράς συνεχούς ρεύματος μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής, με μήκος περίπου 328 χιλιόμετρα και συνολική ονομαστική ισχύ 1000 MW, το οποίο θα ξεκινά από τα Μέγαρα και θα καταλήγει στην περιοχή της Κορακιάς.

Τονίζεται τέλος, ότι από το 2017 έως σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ και ανάδοχοι στο μεγαλύτερο μέρος των έργων αναδείχθηκαν ελληνικές εταιρίες.  Με την έγκαιρη έναρξη του έργου προβλέπεται ότι το 2019 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου εταιρειών ΑΔΜΗΕ θα διπλασιαστούν σε σχέση με το 2018.