Στην εκδήλωση για τη Λύκτο ο Χάρης Μαμουλάκης

Στην εκδήλωση του αρχαιολογικού προγράμματος Λύκτου, «Λύκτος: μια κρητική πόλη αναδύεται από τη λήθη» η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της πέμπτης ανασκαφικής περιόδου στην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχολείου Λύττου, παρευρέθηκε ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Χάρης Μαμουλάκης είχε την ευκαιρία για μια ακόμη φορά να συνομιλήσει με αρχαιολόγους και ερευνητές, με εκπροσώπους τοπικών φορέων και αρχών, καθώς και με πολίτες για την σημαντική αυτή έρευνα και τις προοπτικές που δημιουργεί, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Κρήτη.

 

Στον χαιρετισμό του ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην απόφαση του ΚΑΣ για το αρχαιολογικό εύρημα στον λόφο της Παπούρας, καθώς και στην ένταξη των μινωικών ανακτόρων στον κατάλογο της UNESCO επισημαίνοντας ότι «Η εβδομάδα είχε δυο ειδήσεις. Η αρνητική ήταν η αδιανόητη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την τοποθέτηση του ραντάρ ανάντη και κατάντη του μνημείου στην Παπούρα. Νομίζω ότι δεν σταματάει εδώ αυτή η κατ’ εμέ εκτροπή και προσβολή ευθέως στην επιστημονική γνώση και την ιστορική αλήθεια. Είναι ένας μαραθώνιος, δεν είναι αγώνας ταχύτητας και πρέπει να δώσουμε τη μάχη μας. Η Δημοτική Αρχή με τον πιο διακριτό τρόπο έχει κινηθεί, θα βρούμε τον συμβηματισμό να πάμε από κοινού. Δεν μας χωρίζει τίποτα και πρέπει να το αναδείξουμε. Η θετική είδηση είναι η υπόθεση της UNESCO και ο κατάλογος των μνημείων, που επιτέλους ενετάχθη η Κνωσός και όχι μόνο.».

 

Μιλώντας για το σπουδαίο αρχαιολογικό πρόγραμμα της Λύκτου, ο Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Σαν χθες ήταν πριν 5 χρόνια που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, βλέπω εδώ μπροστά μου την Βάσω, δίπλα της τον Αντώνη και φυσικά την ψηφιακή παρουσία του Άγγελου. Τελικά οι άνθρωποι κάνουν την όποια προσπάθεια και το όποιο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι κάνουν τους Οργανισμούς, εμπνέουν άλλους ανθρώπους. Και αναφέρομαι και στην Δημοτική Αρχή, αναφέρομαι σε όλο το οικοσύστημα που βοήθησε στο να έχουμε 5 χρόνια μετά, απτά αποτελέσματα. Το μεράκι, η ζέση, ο ζήλος για να αναδειχθούν πράγματα. Πριν 5 χρόνια δεν γνωρίζαμε πολλά. Τι θα αποκαλύψει η κρητική γη σε αυτή την περιοχή. Αυτό που βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο να ξεδιπλώνεται, να αναδύεται, να αναδεικνύεται μας γεμίζει χαρά. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε τον ρόλο μας, διεκδικώντας πόρους, ζητώντας το αυτονόητο. Η σημερινή βραδιά με γέμισε χαρά και όραμα για την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι η Λύττος θα γίνει τελικά ένα κεντρικό τοπόσημο ιστορικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος. Νομίζω ότι τα καλύτερα έρχονται.».