ΠΕΔ

Την καυτή πατάτα της νέας χάραξης του ΒΟΑΚ παίρνει στα χέρια της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, που καλείται σήμερα να συζητήσει κρίσιμα ζητήματα, όπως την επιβολή διοδίων. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και το μεγάλο θέμα των δασικών χαρτών που έχει ανάψει φωτιά σε όλη την Κρήτη καθώς καταγράφονται σφοδρές αντιδράσεις για τα λάθη τις παραλείψεις  και τα προβλήματα που ανοίγει σε εκατοντάδες ιδιοκτησίες.

Αντίστοιχα αντιδράσεις έχουν εκφραστεί και για το θέμα της νέας χάραξης του ΒΟΑΚ από την περιοχή του Ρεθύμνου, και στη βάση αυτή θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο η αυτοδιοίκηση θα τοποθετηθεί, τα ζητήματα που θα θέσει και οι διεκδικήσεις που θα προβάλλει προκειμένου να περιφρουρήσει το δημόσιο συμφέρον. Αντίστοιχα με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τοποθετήσεις στο θέμα των διοδίων, και ο τρόπος με τον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση θα προσεγγίσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, αναμένεται να παρουσιαστεί η εισήγηση που έχει ετοιμαστεί από τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη και τον  επικεφαλής της παράταξης «Συν Εργασία» κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη που έχουν διαμορφώσει δέσμη προτάσεων για τις κρίσιμες αλλαγές που θα πρέπει να δρομολογηθούν  μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών καθώς εντοπίζεται πληθώρα πρόδηλων λαθών και την ίδια στιγμή εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και φόβοι σε σχέση με εκατοντάδες ιδιοκτησίες.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Κουκιαδάκης στην «Π»  αναπόφευκτα σφάλματα των δασικών χαρτών και κυρίως η δογματική προσέγγιση μπορούν να προκαλέσουν μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη με τεράστιο οικονομικό κοινωνικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό κόστος το οποίο μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό με ειλικρινή διάλογο συναίνεση και αξιόπιστη συνεργασία.

Στην προσπάθεια αυτή η αυτοδιοίκηση με αιχμή τους δήμους και δη τους ορεινούς και τις τοπικές κοινότητες μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση προβλημάτων τη διόρθωση σφαλμάτων τη στήριξη και ενεργοποίηση των πολιτών, ώστε να προβάλουν έγκαιρα τις όποιες αντιρρήσεις τους για το χαρακτηρισμό ακινήτων για τα οποία έχουν έννομο συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα των δασωμένων αγρών που στις αεροφωτογραφίες του ‘45 ήταν γεωργικά κομμάτια που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες (οι οποίοι μετακινήθηκαν λόγω αστυφιλίας ή γιατί ήταν ασύμφορες οι καλλιέργειες),  και τώρα έχουν δασική μορφή, και θεωρείται ότι ανήκουν στο δημόσιο, ο κ. Κουκιαδάκης σημειώνει ότι «μπορεί να αλλάξει με τροποποίηση του νομού πλαισίου (αρ.62 Ν.998/1979).

Συγκεκριμένα μπορεί να ενσωματωθεί διάταξη που να αναφέρει ότι εκτάσεις οι οποίες στις αεροφωτογραφίες του ΄45 – εάν δεν ήταν ευκρινείς του 60-  εμφανίζονται ως αγροτικές δεν χαρακτηρίζονται  ως δάση ή δασικές εκτάσεις κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη ή αναμόρφωσης του κυρωμένου δασικού χάρτη. Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα δάση πρέπει να μείνουν δάση και να προστατευθούν με αυστηρότητα και σκληρή προστασία.

Όμως στις περιοχές που ήταν καλλιεργημένες εκτάσεις και  εγκαταλείφηκαν  δεν μπορεί να μην προστατευθεί το δικαίωμα του ιδιώτη να αποδείξει ότι κατέχει δασωμένες ή χορτολιβαδικές εκτάσεις.