Σάλος έχει προκληθεί σε ολόκληρη την Κρήτη αναφορικά με το θέμα των αθρόων εισαγωγών κηπευτικών από τρίτες χώρες και κυρίως την Τουρκία.
Τη στιγμή που οι παραγωγοί των κηπευτικών στενάζουν και δεν μπορούν να καλύψουν καν τα λειτουργικά τους κόστη, όπως έγραφε χθες η «Π», τα προβλήματα σε βάρος τους πολλαπλασιάζονται αφού εκτός από την πανδημία, την κλειστή εστίαση και τις ανύπαρκτες ουσιαστικά αγορές, αντιμετωπίζουν και τον εξωτερικό ανταγωνισμό από άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα κι αυτή η ελάχιστη ζήτηση που παρατηρείται καλύπτεται πλέον από εισαγωγές με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι απέναντι σε ένα περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο εχθρικό.
Στη Βουλή φέρνουν το θέμα των κηπευτικών Βαρδάκης και Κεγκέρογλου
Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγών να ζητούν μετ’ επιτάσεως μια συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος έχει δεσμευθεί απέναντι στον Περιφερειάρχη πως θα μιλήσει με όλους τους εκπροσώπους του κλάδου για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Τα περιθώρια ωστόσο στενεύουν, ενώ πολλοί συνδικαλιστές παραγωγοί είναι έτοιμοι ακόμα και για … απόβαση στην Αθήνα, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο ραντεβού με τον Υπουργό προκειμένου να διευθετηθούν τα συγκεκριμένα θέματα.
Το πρόβλημα βέβαια, έχει φθάσει ήδη στην βουλή, με τον Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου να προχωρά σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, στους οποίους και επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγρότες των περιοχών της χώρας που διαθέτουν θερμοκήπια, όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Η παραγωγική διαδικασία στα κηπευτικά θερμοκηπίου, διεξάγεται κανονικά με τα έξοδα καλλιέργειας συνεχώς να αυξάνονται, ενώ η τελική διάθεση των προϊόντων συνεχώς μειώνεται. Μεγάλο πλήγμα για την κατανάλωση των θερμοκηπιακών προϊόντων, είναι το κλείσιμο της εστίασης λόγω πανδημίας covid-19.
Παρόλα αυτά, η περιορισμένη ζήτηση που καταγράφεται, εξακολουθεί να καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προορισμούς όπως αυτή της Τουρκίας. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η Ελληνική και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή αγορά να κατακλύζεται από τούρκικα κηπευτικά, λόγω και της μεγάλης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας. Τα ελληνικά – ευρωπαϊκά προϊόντα θερμοκηπίου καταλήγουν στα αζήτητα και οι οικονομικές συνέπειες για τους Έλληνες – Ευρωπαίους παραγωγούς είναι τεράστιες».
Όπως τονίζει επίσης ο βουλευτής, τα τούρκικα προϊόντα, σύμφωνα με το σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) της ΕΕ, υπάρχουν περιπτώσεις με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπου δεσμεύονται και κατάσχονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ελλάδας και Ε.Ε. Δυστυχώς όμως ο βαθμός ελέγχου από τις Ελληνικές – Ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές, είναι εξαιρετικά περιορισμένος, γιατί το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της Ε.Ε. προς εισαγωγές σε Κράτη Μέλη Ε.Ε. , περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες αυτές.
Αντίστοιχα κοινοβουλευτική παρέμβαση με θέμα τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες, που βουλιάζουν τα θερμοκήπια και τους παραγωγούς της Κρήτης, πραγματοποίησαν 19 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, ο πρωτογενής τομέας δέχτηκε και δυστυχώς συνεχίζει να δέχεται τεράστιο πλήγμα, ειδικά το τελευταίο διάστημα λόγω υγειονομικής κρίσης και απουσίας μέτρων ουσιαστικής στήριξης εκ μέρους της Κυβέρνησης.
Οι βουλευτές τονίζουν μέσω της ερώτησης ότι δυστυχώς ο βαθμός ελέγχου από τις Ελληνικές – Ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές, εισαγόμενων κηπευτικών από τρίτες χώρες είναι εξαιρετικά περιορισμένος, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση με υπευθυνότητα πρέπει να πράξει τα δέοντα για την οικονομική βιωσιμότητα του παραγωγού, την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και υπαίθρου, αλλά και την διαφύλαξη της υγείας του καταναλωτή.