Στη Βουλή φέρνουν το καυτό θέμα που έχει ανακύψει με τον Δήμο Χερσονήσου και την απόφαση του να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του οι βουλευτές του ΚΚΕ που ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών να μη νομιμοποιήσει το εγχείρημα της δημοτικής Αρχής.
Συγκεκριμένα οι βουλευτές του κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου σε κοινή ερώτηση που καταθέτουν τονίζουν ότι ενώ μείζον πρόβλημα στη λειτουργία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κινείται στην κατεύθυνση της όλο και μεγαλύτερης αντικατάστασης των αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών και του μόνιμου προσωπικού σε περιφέρειες και δήμους, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών.
Στα χνάρια αυτά, αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό κορσέ που δεν επιτρέπει τις προσλήψεις, τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τη σύσταση και λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών στους ΟΤΑ (Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με τη μορφή των Ανωνύμων Εταιρειών), αλλά και την «πείρα» από την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας αποκομιδής των σκουπιδιών, η δημοτική Αρχή Χερσονήσου ετοιμάζεται να υπογράψει σύμβαση με τον «Αναπτυξιακό» Οργανισμό ΟΤΑ «Εύδημος», μία ανώνυμη εταιρεία που έχει έδρα την Αττική και η οποία θα «προμηθεύει» εργαζόμενους στον Δήμο για να διεκπεραιώνει υποθέσεις της οικονομικής υπηρεσίας και όχι μόνο.
Η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα σε μία Α.Ε. να ασκεί αρμοδιότητες του Δήμου και υπηρεσίες προς τους πολίτες, φτιάχνει, με άλλα λόγια, ένα «παραμάγαζο» με προσωπικό τακτικό και έκτακτο, που δε θα εντάσσεται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, που δεν καταγράφεται -με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις- ως προσωπικό του δημόσιου τομέα, δίνοντάς του και το δικαίωμα υπογραφής.
Το πέρασμα αρμοδιοτήτων και υποδομών του Δήμου Χερσονήσου στην αγορά, στην ΑΕ, στρέφεται ευθέως σε βάρος των εργαζόμενων του Δήμου, που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση, την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την υποβάθμιση υποδομών. Θα επιφέρει μεγαλύτερη εκμετάλλευση συνολικά των εργαζομένων, καθώς -για να έχει κέρδος η εταιρεία- αυτοί θα εργάζονται με πενιχρούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα, αλλά και την υποβάθμιση και την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών για τους δημότες, οι οποίοι θα πληρώσουν και το «μάρμαρο» για την ιδιωτικοποίηση (το κόστος υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ ανά έτος, για δύο έτη και με δυνατότητα ανανέωσης).
Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «με βάση τα παραπάνω, αποδεικνύεται ότι ο κύριος στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων ώστε να συνδράμει ο Δήμος στη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για τις επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή οι υπηρεσίες να δουλεύουν πιο ολοκληρωμένα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με εργαλεία – μεσάζοντες ΑΕ που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγάλες. Αντί να στελεχώσουν τις υπηρεσίες των Δήμων με μόνιμο προσωπικό και κατάλληλο σύγχρονο εξοπλισμό, έχουν ανοίξει, με πλήθος νομοθετήματα, τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και την παράδοσή τους σε επιχειρηματικά συμφέροντα, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντικές ευθύνες φέρει και η δημοτική αρχή στον Δήμο Χερσονήσου, που υλοποιεί κατά γράμμα τις κατευθύνσεις διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για την απαξίωση, υποστελέχωση των υπηρεσιών, έτσι ώστε να φαντάζει ως μοναδική λύση η ιδιωτικοποίησή τους».