Σε σπίτι αλλοδαπών στην περιοχή της Βαγιωνιάς είχε βρει καταφύγιο ο ένας εκ των δύο δολοφόνων του 51χρονου επιχειρηματία και σχεδιαστή μόδας, Νίκου Τσακανίκα, ο οποίος στις 12 Νοεμβρίου είχε βρεθεί από συγγενικό του πρόσωπο νεκρός στο σπίτι του, στην Έξω Παναγιά Χαλκίδας. Πρόκειται για τον 27χρονο Σύρο Issa Bayman, τον οποίο κατάφεραν να «ξετρυπώσουν» αστυνομικοί του ΤΑΕ Μεσσαράς στους οποίους πιστώνεται και η επιτυχία αυτή. Ο δεύτερος εμπλεκόμενος Σύρος, ο 46χρονος Houran Yousef, είχε εντοπιστεί μία μέρα πριν στην Ολλανδία καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα.
Και για τους δύο καταζητούμενους Σύρους είχε εκδοθεί τις προηγούμενες ημέρες εισαγγελική διάταξη με την οποία δημοσιοποιούνταν τα στοιχεία και οι φωτογραφίες τους. Ο άτυχος άνδρας είχε βρεθεί ημίγυμνος και δεμένος στην καρέκλα. Ο θάνατος του ήταν ασφυκτικός.
Οι εσωτερικοί χώροι της κατοικίας ήταν αναστατωμένοι όμως δεν υπήρξε παραβίαση και επομένως το πιο πιθανό ήταν το θύμα να άνοιξε στους δολοφόνους του.
Από την αξιοποίηση των ευρημάτων (μεταξύ άλλων βρέθηκε πλήθος αποτυπωμάτων) κατάφεραν να φθάσουν στην ταυτότητα των δύο Σύρων.
Κατά τη διαφυγή τους από την κατοικία του θύματος, οι δράστες χρησιμοποίησαν το αυτοκίνητο (Smart) του δολοφονημένου, το οποίο δέκα χιλιόμετρα μετά το εγκατέλειψαν. Από το σπίτι εκτός από χρήματα και κοσμήματα αφαίρεσαν και μία συσκευή κινητού.
Και ενώ έγινε γνωστή η σύλληψη του 46χρονου καταζητούμενου στην Ολλανδία, στη Μεσσαρά αστυνομικοί του ΤΑΕ της περιοχής κατάφερναν να εντοπίσουν τα ίχνη και του δεύτερου καταζητούμενου.
Η «χρυσή» πληροφορία του ΤΑΕ Μεσσαράς
Η «χρυσή» πληροφορία που έφθασε στη διάθεση τους ήταν καραντί. Ο ύποπτος εντοπίστηκε στον δρόμο, όμως οι αστυνομικοί ήθελαν να είναι 100% σίγουροι ότι είναι ο άνθρωπος που έψαχναν. Παρουσία δικαστικού λειτουργού έγινε έρευνα στο σπίτι όπου φιλοξενούνταν (έκανε μεροκάματα στις ελιές και είχε δουλέψει σε ντόπιους) και εξετάστηκαν ενδελεχώς τα έγγραφα του οπότε ταυτοποιήθηκε ότι πρόκειται για τον δεύτερο καταζητούμενο.
Ο 27χρονος μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου και σήμερα αναμένεται να μεταχθεί ενώπιον των αρμόδιων Αρχών της Χαλκίδας για να λογοδοτήσει για όσα του αποδίδονται.