ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Για μια ακόμα φορά το Υπουργείο ακρωτηριάζει τις ανάγκες καθαριότητας των σχολικών συγκροτημάτων, εξωθώντας ουσιαστικά τους Δήμους να καλύψουν τα κενά από χρήματα των δημοτών, ενώ την ίδια στιγμή βάζει  πλαφόν και στις προσλήψεις, στερώντας τους τη δυνατότητα ενός οργανωμένου προγραμματισμού. Στη Λότζια, η δημοτική Αρχή θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει από το υστέρημα των δημοτών, ένα ποσό που ξεπερνά τις 800 χιλιάδες ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, αφού για μια ακόμα φορά δεν έγινε δεκτό το αίτημα της για την ενίσχυση των προσλήψεων με τρόπο, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος ΚΕΠ, ΚΕΣΑΝ, φύλαξης και καθαριότητας σχολικών μονάδων κ. Αντώνης Περυσινάκης τονίζει ότι αθροιστικά φέτος στο Δήμο Ηρακλείου θα προσληφθούν διακόσια δέκα άτομα. Από αυτά τα 180 άτομα αντιστοιχούν σε καθαριστές πλήρους απασχόλησης και αντίστοιχα 30 ατόμων μερικής απασχόλησης.

Η προθεσμία για την συμμετοχή στη διαδικασία πρόσληψης ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 18 του μήνα. Οι ενδιαφερόμενοι  καλούνται να συμπληρώσουν  τη σχετική αίτηση  μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια Αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας.

Ο ίδιος τονίζει ότι για μια ακόμα χρονιά δεν έγινε δεκτό το αίτημα που κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο για την χρηματοδοτική κάλυψη της ενίσχυσης των προσλήψεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος Ηρακλείου για να διαχειριστεί τα κενά που υπάρχουν ακάλυπτα με ευθύνη του Υπουργείου θα πληρώσει από το δημοτικό ταμείο το κόστος των επιπλέον προσλήψεων. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί από τις 1.300 εργατοώρες που έχει υπολογιστεί ότι θα πρέπει να καλυφθούν, οι 680 θα καλυφθούν από το δημοτικό ταμείο που για το σκοπό αυτό θα πληρώσει ένα ποσό που ξεπερνά τις 800 χιλιάδες ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι το ζήτημα που τίθεται επιτακτικά είναι αφενός το κάθε σχολείο να έχει μόνιμο προσωπικό καθαριστριών που να καλύπτουν τις ανάγκες του οι οποίες δεν είναι διαχειρίσιμες με ωρομίσθιες προσλήψεις. Παράλληλα όμως είναι ζήτημα κομβικής σημασίας όπως εξηγεί να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των αναγκών που έχουν τα σχολεία, ο οποίος με βάση τη διαδικασία που γίνεται σήμερα, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο αυξημένες είναι και λόγω της πανδημίας.

Αρα λοιπόν αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι έχουμε μεγάλες σχολικές εγκαταστάσεις που έχουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και την ίδια στιγμή έχουμε και ένα σημαντικό αριθμό μαθητών που θα πρέπει να προσμετράται στον σχεδιασμό για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας.