απαλλοτριώσεις
Για απαλλοτριώσεις στο Ηράκλειο έχουν παρακατατεθεί 3 εκατ. ευρώ και οι δικαιούχοι καλούνται να επιστρέψουν τα 2,2 εκατ. ευρώ

– Για την περίοδο 2006-2011 έχουν παρακατατεθεί 90 εκατ. ευρώ στο Ηράκλειο και οι δικαιούχοι καλούνται ή θα κληθούν να επιστρέψουν από 40 έως 70 εκατ. ευρώ!

– Σε μεγάλη απαλλοτρίωση της ενδοχώρας η προσωρινή τιμή μονάδας ήταν 132 ευρώ και η οριστική τιμή κατρακύλησε στα 15 ευρώ!

– Ποιες μεγάλες απαλλοτριώσεις εκκρεμούν στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης

Από 45 (στην καλύτερη περίπτωση) έως και 70 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα κληθούν να επιστρέψουν-ανάλογα με το ποσοστό μείωσης που θα καθορίσει το Εφετείο με την οριστική τιμή μονάδας -χιλιάδες ιδιοκτήτες γης για μεγάλες απαλλοτριώσεις που συντελέστηκαν την περίοδο 2006-2011 και για τις οποίες είχαν παρακατατεθεί περί τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας μετά από ενδελεχή έρευνα ο δικηγόρος Ηρακλείου κ. Μανούσος Ξενάκης προκαλούν σοκ αφού μιλάμε για πλήρη ανατροπή δεδομένων και ζωών.

Πρόκειται για το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε χθες η «Π» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, επισημαίνοντας την κατάσταση απόγνωσης και απελπισίας στην οποία βρίσκονται ή θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Είναι συγκλονιστικό, όπως αποκαλύπτει ο κ. Ξενάκης, ότι ήδη με απόφαση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης μειώνονται οι τιμές που είχαν καθοριστεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου για τη γη κατά ποσοστό 84-91,6% (!) σε περίπτωση μεγάλης απαλλοτρίωσης στον νομό Ηρακλείου.

ο δικηγόρος Ηρακλείου κ. Μανούσος Ξενάκης

«Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, από τα 3 εκατομμύρια που είχαν παρακατατεθεί και εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες (και τα οποία, σημειωτέον, αφορούσαν μόνο τμήμα της συνολικής αξίας που είχε καθοριστεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο, αφού η παρακατάθεση σε όλα τα ακίνητα έγινε με τη μικρότερη τιμή που είχε οριστεί για τις διάφορες κατηγορίες ακινήτων), οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 2.200.000 ευρώ!».

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλης απαλλοτρίωσης στην οποία η προσωρινή τιμή μονάδας είχε οριστεί στα 132 ευρώ και η οριστική κατρακύλησε στα 15 ευρώ.

Σε εκκρεμότητα ως προς το Εφετείο παραμένουν μεγάλες απαλλοτριώσεις, όπως για παράδειγμα του φράγματος Πλακιώτισσας (για την οποία έχει παρακατατεθεί ποσό άνω των 25 εκατομμυρίων και έχει προσδιοριστεί για τις 14 Ιανουαρίου 2020), η παράκαμψη των Μαλίων (έχουν παρακατατεθεί 16 εκατομμύρια και η εκδίκαση της υπόθεσης για την οριστική τιμή μονάδας έχει προσδιοριστεί για τις 22 Οκτωβρίου 2020), Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά (έχουν παρακατατεθεί περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ, η εκδίκαση έχει προσδιοριστεί για τις 14 Ιανουαρίου 2020 και πολλές ακόμα όπως Ηράκλειο-Άγιοι Δέκα, Καρτερός-Επισκοπή, κόμβος Παπαναστασίου, Αποσελέμης, Μτεαξοχώρι Τεφέλι-Λιγόρτυνος, Γάζι-Κρουσώνας κλπ.

Ο κ. Ξενάκης, ο οποίος είναι άριστος γνώστης του αντικειμένου, σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, πιέζει προς την κατεύθυνση να αρθεί αυτή η αδικία και οι βουλευτές να αναλάβουν δράση ώστε να υπάρξει τροποποίηση της επίμαχης συνταγματικής διάταξης για τον κρίσιμο χρόνο καθορισμού της οριστικής τιμής από το Εφετείο. Όπως εξηγεί, το πρόβλημα έγκειται ακριβώς στη γραμματική διατύπωση της διάταξης που σε απλά λόγια αναφέρει ότι «όταν το Εφετείο θα κρίνει για τις τιμές μονάδας σε χρόνο μεγαλύτερο από ένα έτος από τον καθορισμό της προσωρινής τιμής, θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις τιμές που επικρατούν στην αγορά κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης σε αυτό.

«Αν λοιπόν ληφθούν υπ’ όψη οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί σήμερα μετά την οικονομική κρίση, θα έχουμε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων δυσμενών οικονομικών συνεπειών, καταφανώς αδίκων, σε βάρος των ιδιοκτητών των ακινήτων και ιδιαίτερα όταν κληθούν να επιστρέψουν χρήματα, τα οποία έλαβαν πριν από 10 και πλέον χρόνια».

Ο κ. Ξενάκης συντάσσεται με τη θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου που στην πρόσκληση που απευθύνει στους βουλευτές ζητά «να προωθηθεί η αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης και αφετέρου να υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής που έχει συσταθεί, η οποία στο σχετικό κείμενο που έχει συντάξει και θέσει σε διαβούλευση προτείνει την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος ως εξής : “Αν η συζήτηση για τον οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης διεξαχθεί μετά την παρέλευση έτους από τη συζήτηση για τον προσωρινό προσδιορσιμό, τότε για τον προσδιορισμό της αποζημίωσης λαμβάνεται υπόψη η αξία κατά το χρόνο συζήτησης για τον οριστικό προσδιορισμό. Η προηγούμενη διάταξη εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις ανατίμησης του απαλλοτριούμενου”.

Η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου επέλεξε τελικά αντί της σύσκεψης της Παρασκευής (μία δύσκολη μέρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών) να ενημερώσει εγγράφως  για το θέμα έναν προς έναν τους βουλευτές, αναμένοντας συγκεκριμένες ενέργειες από μέρους τους.

Ε.Κ.