δικαστήριο

Η περίπτωσή της φέρνει στο μυαλό  την υπόθεση της 21χρονης Ελληνίδας μοντέλου, η οποία  συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ να μεταφέρει σε σακίδιο σχεδόν 2,5 κιλά κοκαΐνης. Μία υπόθεση που απασχόλησε εκτενώς τα ΜΜΕ και τελικώς είχε ανέλπιστα αίσια κατάληξη για την κοπέλα που αθωώθηκε από το αυστηρό κινεζικό δικαστήριο.

Από την πρώτη στιγμή επέμενε στην αθωότητά της, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πλεκτάνη, την οποία είχε στήσει ο φίλος της, ο οποίος της έδωσε τον σάκο, χωρίς η ίδια να γνωρίζει την ύπαρξη των ναρκωτικών.

Σε αντίθεση με τα όσα έγιναν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης δεν πείστηκε για την αθωότητα 42χρονης Κενυάτισσας, μητέρας δύο παιδιών, με 100% τυφλότητα λόγω AIDS,  η οποία κατόπιν «καρφωτής» είχε συλληφθεί  στο αεροδρόμιο Ηρακλείου να μεταφέρει σακίδιο με 1,7 κιλό ηρωίνη. Η 42χρονη είχε ταξιδέψει για Κρήτη  από την πατρίδα της, την Κένυα, μέσω Άμστερνταμ.

Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών και θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή (εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από τον δικηγόρο  κ. Μανόλη Αναστασάκη) παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε να εκτίσει την ποινή της με κατ’ οίκον περιορισμό λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο ισχυρισμός που εξ αρχής προβλήθηκε είναι ότι δεν γνώριζε για την ηρωίνη. Την περίοδο εκείνη είχε ταξιδέψει στο Ναϊρόμπι προκειμένου να επισκεφθεί το ένα από τα δύο παιδιά της. Εκεί συναντήθηκε με έναν παλιό φίλο της και ένα ακόμα άτομο.

Τους είπε ότι είχε τυφλωθεί πλήρως. Ο φίλος της πρότεινε να την βοηθήσει με κάποιον άλλον να ασχοληθεί με το εμπόριο ρούχων και παπουτσιών. Της είπε ότι θα έπρεπε να παραδώσει ένα σακίδιο που θα της έδινε. Θα έπαιρνε 1000 ευρώ.

Πίστεψε ότι τα χρήματα αυτά ήταν για να τη βοηθήσει λόγω της κατάστασής της, είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Τη σύλληψή της είχε χειριστεί αποκλειστικά κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης από την Αθήνα, οι οποίοι είχαν πληροφορίες για τη μεταφερόμενη ποσότητα. Πάντως, όπως ειπώθηκε από την υπεράσπιση, μετά την σύλληψη της 42χρονης μητέρας δεν έγιναν  περαιτέρω ενέργειες διερεύνησης της υπόθεσης σε σχέση με τα «κεφάλια» που κινούσαν τα νήματα.

Δεν έγινε καν έρευνα στο σπίτι της στην Αθήνα, ενώ δεν κινήθηκε η διαδικασία άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου για τον έλεγχο των επαφών της δεδομένου ότι στην κατοχή της βρέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα.

«Κρίμα» ήταν το σχόλιο του κ. Αναστασάκη για την απόφαση του δικαστηρίου  να απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης ώστε η εντολέας του να εκτίσει την ποινή της σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού λόγω της καθολικής τυφλότητας της, ενώ καυτηρίασε πώς αδίστακτα κυκλώματα εκμεταλλεύονται ευάλωτους ανθρώπους όπως τη 42χρονη μητέρα.