Στενεύουν τα περιθώρια για την κτηματογράφηση σε 3 δήμους

Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής του κόσμου στη διαδικασία της κτηματογράφησης στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και στο υπόλοιπο του Δήμου Ηρακλείου, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό καθώς στενεύουν όλο και πιο ασφυκτικά τα περιθώρια των παρατάσεων που δίνει ο νόμος, για την καταγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων που αφορούν είτε σε πλήρη ιδιοκτησία ή σε υψηλή κυριότητα, χρήση, επικαρπία…

«Πρωτοφανές» χαρακτηρίζει το φαινόμενο αυτό ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Γ.Ταβερναράκης ο οποίος τονίζει ότι σε καμία άλλη περιοχή της χώρας δεν έχει καταγραφεί τέτοια έλλειψη ενδιαφέροντος στη διαδικασία κτηματογράφησης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος του  ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης
Ο πρόεδρος του

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι το Επιμελητήριο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στο τέλος του μήνα μια μεγάλη ημερίδα με σκοπό να κινητοποιήσει τα μέλη του κλάδου προκειμένου να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του κόσμου στην όλη διαδικασία αφού η συγκρότηση κτηματολογίου είναι κομβική για τον τόπο μας και θα είναι ολέθριο για όλους μας να βαλτώσει.

Ο ίδιος τονίζει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο, αφού τα περιθώρια που ο νόμος αφήνει στη διαδικασία της κτηματογράφησης είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Οι αλλεπάλληλες παρατάσεις δεν μπορούν να επιμηκυνθούν για διάστημα μεγαλύτερο από το τέλος του Νοεμβρίου και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά στη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Όπως είναι γνωστό η απροθυμία του κόσμου να συμμετέχει στην κτηματογράφηση συνδέεται άρρηκτα με την τρομακτικά δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών οι οποίοι κυριολεκτικά έχουν γονατίσει από την αφόρητη πίεση των φοροεπιδρομών και των ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων που τους έχουν γονατίσει. Όπως είναι γνωστό, για κάθε εμπράγματο δικαίωμα (που αφορά σε πλήρη ιδιοκτησία, υψηλή κυριότητα, χρήση, επικαρπία) που έχει ο κάθε πολίτης θα πρέπει να πληρώνει 35 ευρώ.

Εάν υπάρχουν δύο δικαιώματα στον ίδιο Δήμο χρεώνεται 70 και η τιμή αυτή δεν αλλάζει εάν υπάρχουν περισσότερες ιδιοκτησίες. Αν όμως ένας πολίτης έχει για παράδειγμα τρεις ιδιοκτησίες σε τρεις διαφορετικούς Δήμους και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και το Μαλεβίζι θα πληρώσει 35Χ3, δηλαδή 105 ευρώ.

Επίσης εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της τοπογραφικής αποτύπωσης το ποσό προσαυξάνεται με αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται ο πολίτης για να προχωρήσει στην όλη διαδικασία.

Ο πρέοδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων  δικηγόρος Κ. Αράπογλου
ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης

Από την πλευρά τους τα  στελέχη του Ελληνικού Κτηματολογίου στην προσπάθειά τους να ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετέχουν, διαβεβαιώνουν ότι όποιος  πολίτης δεν έχει οικονομική άνεση μπορεί να  βοηθηθεί αρκεί να μεταβεί μέσα από συγκεκριμένο ραντεβού στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης όπου υπάρχουν δικηγόροι και μηχανικοί, οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση των δημοτών, χωρίς αμοιβή, για να τους καθοδηγήσουν στον εντοπισμό του ακινήτου τους στον χάρτη και στη σύνταξη της δήλωσης ιδιοκτησίας.

Ενθαρρυντικός στην κατεύθυνση της συμμετοχής του κόσμου στην όλη διαδικασία είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, ο οποίος τονίζει ότι την υπόθεση της κτηματογράφησης δεν μπορεί να την προσπεράσει κάποιος ακριβώς επειδή αργά ή γρήγορα θα βρει τις παρενέργειες μπροστά του.

Ο ίδιος μάλιστα, εφιστά την προσοχή σε όσους εμπίπτουν στην κατηγορία της χρησικτησίας, καθώς βάσει μιας νέας εγκυκλίου δημιουργούνται νέα δεδομένα σε σχέση με όσους εκπρόθεσμα και μετά την πρώτη προανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων επιλέξουν να δηλώσουν την περιουσία τους.  Όπως προκύπτει όσα ακίνητα είναι άγνωστου ιδιοκτήτη τεκμαίρεται ότι είναι του δημοσίου και άρα θα πρέπει μαζί με την ένσταση που θα καταθέσουν για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους να επιδοθεί σχετικό έγγραφο και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που θα κληθεί να επιβεβαιώσει ότι  το ακίνητο που δηλώνεται δεν ανήκει στην ιδιοκτησία της.