Στενάζουν οι Δήμοι από έλλειψη χρηματοδοτικών προγραμμάτων

Δεμένες χειροπόδαρα είναι οι νεοεκλεγείσες δημοτικές Αρχές, αφού δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα στον αέρα το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν για να καταφέρουν να εκτελέσουν έργα, να δρομολογήσουν παρεμβάσεις και να προγραμματίσουν το στρατηγικό σχεδιασμό τους.

Έτσι την ίδια ώρα που δεν αποδίδονται στην αυτοδιοίκηση οι παρακρατηθέντες πόροι που οφείλει το κράτος να αποδώσει, την κατάσταση δυναμιτίζει το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν οι Δήμοι να δουλέψουν και να λειτουργήσουν στοιχειωδώς για να ανταποκριθούν τις ανάγκες των κοινωνιών.

Όπως αξιολογούν οι δήμαρχοι, το βαρύ πλήγμα που έχει υποστεί η Θεσσαλία είναι ξεκάθαρο ότι έχει απορροφήσει και δικαιολογημένα μεγάλο μέρος των κρατικών κονδυλίων για να αναταχθεί η τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί ο τόπος. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να αποτελεί και βολικό άλλοθι για να «παγώσει» η λειτουργία της αυτοδιοίκησης συνολικά που σήμερα είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, όπως περιγράφουν τα στελέχη της, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη νευρικότητα, αγωνία, γκρίνια και προβληματισμός για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

 

Ο δήμαρχος Μινώα Βασίλης Κεγκέρογλου

 

Ασυνέχεια στα χρηματοδοτικά προγράμματα

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Μινώα Βασίλης Κεγκέρογλου, η αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια από την περίοδο του «Καποδίστρια» -που σηματοδότησε μια ιστορική τομή στο θεσμό (με τις συνενώσεις των Δήμων)- είχε πάντα ένα εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο λειτουργούσε ενισχυτικά για να μπορέσουν οι Δήμοι να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν παραγωγικά.

Έτσι παλαιότερα υπήρχε το πρόγραμμα «Ελλάδα», στη συνέχεια το πρόγραμμα «Θησέας», έπειτα ο «Φιλόδημος» (1 και 2) και ακολούθως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που είναι και το τελευταίο. Σήμερα διανύουμε μια χρονική περίοδο που δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να μπορέσουν οι Δήμοι να αναπτύξουν δράσεις και επενδυτική δραστηριότητα. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης 2» ή όπως αλλιώς ονομαστεί, για να μπορέσουν οι Δήμοι να υποβάλουν σε αυτό έργα και μελέτες και να υπάρχει μια συνέχεια στην παραγωγή έργου.

Δεν υπάρχει ρευστότητα

Είναι πολύ στενάχωρη σήμερα η κατάσταση στη αυτοδιοίκηση, που βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας διότι δεν υπάρχει ρευστότητα, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης ο οποίος σημειώνει ότι δημιουργεί μεγάλη πίεση το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενεργό πρόγραμμα για να χρηματοδοτήσει έργα που είναι αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις νεοεκλεγείσες δημοτικές Αρχές, οι οποίες στα πρώτα τους βήματα έρχονται αντιμέτωπες με μια κατάσταση εξαιρετικά πιεστική και δύσκολη.

Συγκεκριμένα δεν μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητα δημοπρατώντας τα έργα που έχουν σχεδιάσει και σε αυτή τη φάση μπορούν να κινηθούν μόνο στο επίπεδο της ωρίμανσης μελετών. Ουσιαστικά προχωρούν σημειωτόν χάνοντας πολύτιμο χρόνο τον οποίο θα έπρεπε να αξιοποιούν για την εκτέλεση των έργων που είχαν προγραμματίσει.